Aktuelno

Mustafa negirao krivicu, tužilac: Odgovornost za ratne zločine ne može da istekne

Komentari

Autor: Tanjug

15/09/2021

-

11:27

Mustafa negirao krivicu, tužilac: Odgovornost za ratne zločine ne može da istekne
Nekadašnji komadant OVK Saljih Mustafa - Copyright EPA/ SEM VAN DER WAL

veličina teksta

Aa Aa

Čitanjem optužnice Specijalizovanog veća Kosova sa sedištem u Hagu danas je počelo suđenje nekadašnjem komadantu u tzv. OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine na Kosovu i Metohiji 1999. godine.

Ovo je prvo suđenje nekom optuženom iz OVK pred ovim sudom, dok su za druga tri predmeta - protiv Hašima Tačija i dugih, Hisnika Gucatija i Nasima Haradijana i Pjetra Šalje pripreme za suđenje još u toku.

Glavne tačke optužnice čita glavni Specijalizovani tužilac Džek Smit, dok Mustafa suđenje prati iz sudnice.

Prema rečima tužioca, Mustafa se tereti za pojedinačnu krivičnu odgovornost i krivičnu odgovornost kao pretpostavljeni starešina za zločine koje su od 1. do 19. aprila 1999. godine počinili određeni pripadnici OVK protiv lica zatočenih na imanju u Zlašu koje je služilo kao zatvor.

Mustafa je rekao da razume, ali da u navodima optužnice nema istine.

"Nisam kriv po optužbama koje je pokrenuo ovdašnji gestapo", rekao je Mustafa.

Na suđenje je došao u majci i gornjem delu trenerke sa kapuljačom, što je neuobičajeno oblačenje za sudnicu.

Tužilac: Nikada ne može da istekne odgovornost za ratne zločine

Specijalizovani tužilac Džek Smit izjavio je danas na početku prvog suđenja pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu da je to "sud Kosova i sud žrtava koje su čekale 20 godina na pravdu".

Izlažući uvodnu reč na suđenju nekadašnjem komadantu u OVK Saljihu Mustafi, Smit je rekao da nikada ne može da istekne rok za odgovornost za ratne zločine.

On je istakao da se pred tim sudom ne sudi narodu Kosova, kako se to predstavlja u tamošnjoj javnosti, već se postupci odnose na konkretna lica koja imaju ime i prezime, koji su delovali potpuno zanemarujući prava i lično dostojanstvo sunarodnika, mučeći ih, zlostalvjajući i ubijajući.

"Određene vođe OVK koristili su svoja ovlašćenja da sprovode brutalne radnje i činili su žrtve od svojih sugrađana s Kosova", naveo je Smit ukazujući da je, sa druge strane, narod Kosova odlučio da osnuje ovu istituciju, što je dokaz njihove posvećenosti vladavini prava.

Osvrućući se na prava žrtava, Smit je naveo da će iako traumatično, njihovo svedočenje pred ovim sudom za njih biti i katarzično.

U postupku protiv Mustafe tužilaštvo će prema rečima Smita, pozvati nekoliko žrtava optuženog, koji su svi bili Albanci s Kosova, čiji je jedini zločin bio što nisu za OVK.

"U drugim predmetima izvešćemo žrtve koje su bili i nelojalni Albanci, Srbi Romi i drugi" rekao je glavni tužilac.

Ukazao je i da je razlog što se sud nalazi u Hagu je atmosfera zastrašivanja svedoka na Kosovu i ona i dalje traje i nalazi se :u pozadini ovog suđenja", rekao je tužilac.

Mustafi će se, kako je naveo, suditi za ličnu odgovornost za zločine počinjene na imanju u selu Zlaš.

On snosi pojedinačnu krivičnu odgovornost i krivičnu odgovornost kao pretpostavljeni starešina za zločine koje su od 1. do 19. aprila 1999. godine počinili određeni pripadnici OVK protiv lica zatočenih na imanju u Zlašu koje je služilo kao zatvor.

Tereti se u četiri tačke za ratne zločine: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo i odgovoran je za pomenuta krivična dela izvršena nad najmanje šest lica od kojih je jedno ubijeno.

Prema rečima tužioca, Mustafa se priključio OVK 1997. godine, i bio je zapovardnik jedinice zvane BIA, koaj je prikupljala obaveštajne podatke, vršila diverzije i izviđanja.

"Dokazi će pokazati d aje BIA bila zadužena za zatvor na imanju u selu Zalš", naglaiso je Smit ukazujući da je jastreb bio simbol ovbe jedinice, a jastreb na albanskom šifra za prepoznavanje.

Na suđenju su prikazni slajdovi sa fotografijama na kojima se vidi Mustafa i drugi pripadnici OVK u ratnim unmiformama.

Tužilac za uvodnu reč ima tri sata, a nakon njega će govoriti predstavnik žrtava sat vremena. U nastavku suđneja počeće saslušanja svedoka optužbe.

Tereti se u četiri tačke za ratne zločine, u pritvoru godinu dana

On se nalazi u haškom pritvoru od septembra prošle godine, a na pojavljivanju pred sudom u oktobru 2020. negirao je krivicu po svim tačkama optužnice Specijalizovanog tužilaštva Kosova i najavio je da će se, pored ostalog, braniti alibijem.

U nastavku suđenja Specijalizovano tužilaštvo izneće uvodnu reč, za šta ima na raspolaganju tri sata, a potom će zastupnik devet žrtava koje ucestvuju u postupku imati na raspolaganju jedan sat za iznošenje svoje uvodne reči.

Za sada je devet lica dobilo status žrtve koja ucestvuje u postupku, a prijavljivanje je i dalje u toku.

Sudsko veće je za septembar i oktobar zakazalo nekoliko ročišta.

Inače, u ovom predmetu sudije su tužilašvu za izvođenje dokaza dodelile 87 sati, a tužilaštvo je najavilo da će pozvati 16 svedoka, od kojih će 15 svedočiti u sudnici u Hagu.

U optužnici protiv Mustafe se tvrdi da je on odgovoran za pomenuta krivična dela izvršena nad najmanje šest lica.

Dalje se navodi da je jedan zatvorenik ubijen na toj lokaciji u periodu približno od 19. aprila 1999. do kraja aprila 1999.

Tereti se u četiri tačke za ratne zločine: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo.

Sud je inače doneo odluku da uzme kao "presuđene činienice" 52 predloga tužilaštva koji se tiču osnovanja OVK, ali nemaju direktne veze sa ovim predmetom.

Presuđene činjenice tiču se utvrđenih činjenica iz drugih predmeta koji su vođeni pred sudovima na Kosovu i pred Haškim tribunalom, a usvojene su radi ekonomičnosti postupka, objavljeno je u ponedeljak na sajtu Specijalizovanih veća.

 

Komentari (0)

Srbija