Politika

Bratislav Dikić imenovan za pomoćnika generalnog direktora Srbijašuma

Komentari

Autor: Insajder/Euronews

28/05/2021

-

15:07

Bratislav Dikić imenovan za pomoćnika generalnog direktora Srbijašuma
Bratislav Dikić imenovan za pomoćnika generalnog direktora Srbijašuma - Copyright E-Stock/Miloš Rafailović

veličina teksta

Aa Aa

Bratislav Dikić, bivši šef srpske Žandarmerije i general u penziji ubrzo nakon povratka iz Crne Gore i ukidanja presude za pokušaj državnog udara u toj zemlji imenovan je za pomoćnika generalnog direktora u JP Srbijašume, piše Insajder

Sajt se poziva na javno objavljene fotografije, pa i saopštenja o sastancima rukovodstva ovog javnog preduzeća sa predstavnicima lokalnih samouprava i mesnih zajednica. 

Na zvaničnom sajtu Srbijašuma nema informacije o imenovanju Dikića, ali se on kao pomoćnik generalnog direktora pominje u vestima o sastancima u Topličkom okrugu, odnosno o sadnji u  selu Trupale koje su objavljene 6. i 7. aprila ove godine I koje su ilustrovane fotografijaama na kojima se vidi i Dikić.

Pitanja o tome kada je Dikić imenovan na funkciju i šta ga je za nju kvalifikovalo ostala su bez odgovora.

Dikića, bivšeg komandanta Žandarmerije, crnogorska policija uhapsila je 16. oktobra 2016. zajedno sa još 19 osoba, a u optužnici im se na teret stavljalo da su uoči izbora, oktobra te godine, planirali hapšenje ili likvidaciju tadašnjeg premijera Crne Gore Mila Đukanovića i nasilnu smenu vlasti, a da bi sprečili da Crna Gora uđe u NATO.

On je optužbe negirao. U pritvoru je proveo četiri godine i četiri meseca. U maju 2019, pred Višim sudom u Podgorici, osuđen je na jedinstvenu kaznu od osam godina zatvora za krivična dela "terorizam u pokušaju putem pomaganja i stvaranja kriminalne organizacije".

Apelacioni sud Crne Gore je početkom februara presudu ukinuo, pa je bivši komandant Žandarmerije pušten iz pritvora 6. februara. U Srbiju se vratio 13 dana kasnije.

Dikić je u Žandarmeriji bio od njenog osnivanja 2001, a u tu jedinici je došao iz Specijalne antiterorističke jedinice. Kasnije je uhapređen u komandanta niškog odreda, a 2009. postao je i komandant ove jedinice MUP Srbije.

Penzionisan je krajem 2015, na svoj zahtev.

Komentari (0)

Srbija