Politika

Godinu dana od objavljivanja optužnice protiv Tačija: Da li je slučaj Mustafa probni test za "veliko suđenje"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/10/2021

-

23:02

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Tek pet godina posle osnivanja i deset godina posle izveštaja koji je podneo specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti, a u kome se  pripadnici tzv. OVK optužuju za otmice, ubistva i nezakonito zatvaranje Srba i Roma, ali i Albanaca koji su smatrani političkim protivnicima ili saradnicima Srbije, Specijalni sud u Hagu je počeo sa radom. 

Posle prvog optuženog, Saljiha Mustafe, upravo na današnji dan, 26. oktobra 2020, potvrđena je optužnica protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija. 

Tužioci tvrde da su Tači i ostali "odgovorni" za blizu 100 ubistava, kao i za mučenja i otmice, koje su mahom počinjene nakon što je rat i zvanično završen. Kako je objavilo Specijalno tužilaštvo, na istoj optužnici sa Tačijem i ostalima, nalazi se još pet osoba, čija imena još nisu obelodanjena.

U slučaju Tačija i ostalih, tužilaštvo je, prema rečima sagovornika Euronews Srbija, u teškoj poziciji da dokaže optužnicu. Kako naglašavaju, mnogo toga ostaje da se vidi kada počne samo suđenje, ipak, ono verovatno neće početi ove godine.

Krasnići hapšen, ostali se predali 

U pomenutom slučaju kojim je obuhvaćen i bivši kosovski predsednik Hašim Tači, jedino je Krasnići hapšen. Ostala trojica su se dobrovoljno predala.

"Da bih zaštitio integritet Republike Kosova, države Kosova, integritet i dostojanstvo građana Republike Kosova, naroda Kosova, poštujući i partnerstvo sa međunarodnom zajednicom, danas podnosim ostavku na mesto predsednika Republike Kosova", rekao je tada Hašim Tači.

Kadri Veselji je pozvao da se sudski proces ne ometa, ali su to ipak pokušali rukovodioci Udruženja veterana bivših pripadnika takozvane OVK, obelodanjivanjem poverljivog sudskog materijala, koji su na i danas nepoznat način i od nepoznatih osoba, donošeni u sedište tog udruženja. 

Zbog toga su predsednik i potpredsednik udruženja, Nasim Haradinaj i Hisni Gucati uhapšeni. I pored najava masovnih protesta građana, oni su prošli skoro nezapaženo. 

Podršku optuženima su pružile skoro sve političke partije, ali i albanski premijer Edi Rama.  

"Ova optužnica je nepravedna, ali i opasna za Kosovo i zato je potrebno ujediniti sve političke i građanske snage, a dve kuće u kojima žive dva brata, Albanija i Kosovo, moraju da budu složne u odbrani interesa i želja albanskog naroda", naveo je Rama.

Euronews Srbija

Kako je za Euronews Srbija rekao advokat Tom Gaši, ove godine, prema njegovom mišljenju, suđenje neće početi i to zbog dve okolnosti.

"Mislim da sud nije pripremljen za ovako veliko suđenje, i kao drugo treba da se da određeno vreme advokatima da pripreme odbranu jer je tužilaštvo koje radi naspram Specijalnog suda u Hagu imalo više od pet godina da pripremi optužnicu, međutim odbrana nema dovoljno vremena i ja mislim da tek naredne godine možemo da očekujemo početak suđenja", rekao je on.

"Tužilaštvo će imati veliki problem"

Bivša istražiteljka Haškog tribunala Nevenka Tromp istakla je za Euronews Srbija da će u slučaju suđenja četvorici, tužilaštvo imati veliki problem da se bavi slučajevima na način da dokaže sve tačke u optužnici. 

Kako je rekla, potrebno je, pre svega, definisati koji su to kriminalni činovi koji ulaze u optužnicu, da bi se tražilo ko je odgovoran za njih.

"Ali drugi problem, što mislim da će tužilaštvo jako imati problema da dokaže, to je kriminalna namera. I kad iščitavate optužnicu i gospodina Mustafe i optužnicu za četvoricu, onda vidite da tužilaštvo ima veliki problem da identifikuje kriminalnu nameru koja se u optužnici naziva, malo onako, uopšteno, pa ljudi ne razumeju ako nisu pravnici o čemu se radi", napomenula je ona.

Dodala je da je reč o "zajedničkom cilju", te kaže da će biti "velikih problema".

"Kad pogledate u optužnicama kako je definisano u optužnici Mustafe zajednički cilj, onda ja vidim da će biti velikog problema da se dokaže i pokaže da sve ovo što su radili i sva ta mučenja i ubistva da su bila napravljena sa ciljem, jednim kriminalnim ciljem. Taj cilj i njihova kriminalna intencija do sad nije uverljjivo opisana i predočena od strane tužilaštva, međutim, pošto nije bilo dokaza do sad, ja ne mogu sa sigurnošću tvrditi da li tužilaštvo to ima pripremljeno kako treba", rekla je ona.

Višnjić: Suđenje Mustafi probni test

Postupci koji se vode protiv Haradinaja i Gucatija signal su da Sud pokušava da se obračuna sa svima koji ometaju pravdu ili zastrašuju svedoke, rekao je za Euronews Srbija advokat Tomislav Višnjić. On dodaje da je aktuelno suđenje Saljihu Mustafi probni test, ali da je ishod "velikog suđenja" ipak teško predvideti, pre svega zbog same optužnice.

"Optužnica je postavljena kao klasična optužnica, koju je tužilaštvo proizvodilo tokom rada Tribunala za bivšu Jugoslaviju u koju je uključena odgovornost okrivljenih po takozvanom zajedničkom zločinačkom poduhvatu, koga opet nema u kosovskom pravosudnom sistemu, niti u statutu ovih Specijalizovanih veća. I potpuno je jedna siva zona oko toga kako će sud reagovati na to, čak ne mislim ni prvostepeni, već drugostepeni, sud koji će doneti konačnu odluku o tome, al od toga će sigurno zavisiti odgovornost onih koji nisu neposredno bili uključeni u izvršenje zločina", rekao je Višnjić.

Da li su svedoci ugroženi

Neka od ranijih suđenja vođama OVK pratili su brojni problemi, jedan od njih je i bezbednost svedoka, a Višnjić kaže da je zabrinutost opravdana.

"U njihovu bezbednost uključen je pre svega sud i služba za svedoke koji se njima bavi od samog početka, ali oni sve to moraju da rade u saradnji sa lokalnim vlastima gde se ti svedoci nalaze. Ovaj sud očigledno ima u vidu taj problem, samo je u pitanju da li bi oni mogli da ga reše", rekao je Višnjić.

Euronews Srbija

Tromp sa druge strane kaže da su svedoci jako važni, ali da ako se pogleda tradicija vojnih tribunala posle Drugog svetskog rata, onda se vidi da što se tiče kriminalne namere i političkih elia ovakvi slučajevi se ne rešavaju svedocima, već dokumentima.

"Postojanje OVK vi morate da dokažete dokumentima, potpisima, pečatima, a kada toga nemate, možete da imate 2.000 svedoka, međutim ko je za to odgovoran, to svedoci ne reševaju", naglasila je ona.

Komentari (0)

Srbija