Aktuelno

Osma statusna konferencija za Tačija i ostale 29. oktobra

Komentari

Autor: Tanjug

18/10/2021

-

15:48

Osma statusna konferencija za Tačija i ostale 29. oktobra
Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi, Jakup Krasnići - Copyright E-Stock/Petar Jovanović, AP/Peter Dejong, AP/Eva Plevier, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Osma statusna konferencija u procesu koji se vodi protiv nekadašnjih šefova OVK Hašima Tačija i još trojice optuženih za niz ratnih zločina na Kosovu i Metohiji nad Srbma, ali i Albancima nelojalnim OVK, zakazana je za petak, 29. oktobar u Specijalizovanim većima Kosova sa sedištem u Hagu.

Konferencija će biti održana pred sudijom za prethodni postupak, koji će razmatrati pitanja u vezi sa obelodanjivanjem dokaza, njihovim prevodima i o aktuelnim istragama tužilaštva i odbrane.

Sudija je u odluci o zakazivanju konferencije naložio tužilaštvu i odbrani da mu svoje pisane podneske u vezi sa ovim pitanjima prethodno podnesu do 27. septembra.

Tači, kao i Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi su uhapšeni 5. novembra 2020. godine, kada su prebačeni u prtivor u Hagu, gde se i dalje nalaze.

Sva četvorica ovih nekadašnjih šefova OVK su optuženi za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti i terete se za zločine širom 40 mesta za u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani, za koje im preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Čahanu, u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima.

Žrtve su mahom bili Srbi, ali i Albanci nelojalni OVK.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema razlicitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija