Politika

Joksimović: Srbija spremna za otvaranje klastera 3 i 4

Komentari

Autor: Tanjug

29/10/2021

-

15:42

Joksimović: Srbija spremna za otvaranje klastera 3 i 4
Joksimović: Srbija spremna za otvaranje klastera 3 i 4 - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da je Srbija spremna za otvaranje klastera 3 i 4, za koje je dobila preporuku Evropske komisije, i dodala da je za dobijanje preporuke bilo potrebno da se oceni da je postignut napredak u oblasti vladavine prava.Joksimović je rekala da je u Izveštaju EK o napretku Srbije notirano da je Srbija napredovala u svim oblastima, kako političkih, tako i ekonomskih kriterijuma.

"Spremni smo za klaster 3 i klaster 4 da budu otvoreni, što znači da smo spremni da otvorimo 12 poglavlja. Očekujem da, ako nastavimo ovaj zamajac sprovođenja reformi, da nova metodologija može da nam pogne da održimo dinamizam", kazala je Joksimović.

Ministarka je ukazala da je pozitivan Izveštaj EK, koji notira da je Srbija u poslednjih godinu dana aktivno prihvatila novu metodologiju, pokazao da nismo bila neodgovorni u procesu evrointegracija.

"Kada usred igre promenite pravila, kada Srbija pregovara i ima više od pola otvorenih poglavlja - 18, a ima ih ukupno 35, a onda se potpuno promene pravila igre, oportunistički nastrojene vlade bi rekle i iskoristile to kao razlog za nesprovođenje reformi ili smanjenje tempa. Mi smo uradili sve suprotno", kazala je Joksimović.

Dodaje da je Srbija aktivno prihvatila novu metodologiju, a da je ona lično preuredila sve pregovaračke strukture, pojačala koordinaciju na nivou cele Vlade. Novom metodologijom, kako podseća Joksimović, uključeni su direktno i najviši politički odlučioci, odnosno i predsednik Srbije i premijerka. Podsetila je i da je proces evrointegracija dobio na dinamici novom metodologijom i dodala da će se tek pokazati da li je nova metodologija efikasnija ili strožija.

"Ranije smo svako poglavlje pregovarali pojedinačno, a sada su poglavlja grupisana u šest klastera po srodnim oblastima“, kazala je.

Na pitanje da li je naša zemlja spremna i za klaster u okviru kojeg se nalazi poglavlje vezano za zaštitu životne sredine, Joksimović kaže da jesmo, jer to spada u klaster 4 za koji je EK dala preporuku.

"Nije stvar u tome da li je Beograd jedan od najzagađenijih gradova. Naravno da se to dešavalo i ranije i to postoji kao problem, ali ne samo u Beogradu, već u celoj Evropi. Mi radimo na tome da se taj problem reši, kao i cela Evropa", kazala je.

Odgovarajući na pitanje da li u okviru evrointegracija Srbije može doći do problema, s obzirom da je primećena intenzivirana saradnja sa Rusijom i Kinom, Joksimović kaže da to nije novo, niti bi bilo koga trebalo da čudi.

"Strukturno su poremećeni međunarodni odnosi i to se reflektuje i na očekivanja prema nama. Očekivano je da se na nas ta vrsta političkih očekivanja prelije, ali o tome su govorili i predsednik i premijerka i u ovoj fazi procesa mi možemo naše političke i ekonomske interese da na neki način unapredimo dobrom političkom i ekonomskom saradnjom sa Rusijom i Kinom, a da to strukturno ne remeti našu orijentaciju ka EU i sve reforme i sve ono gde učestvujemo u zajedničkim evropskim politikama", navela je.

Na pitanje da li je za Srbiju "opasna" podrška koju ima od Mađarske kada je reč o evrintegracijama naše zemlje, ministarka smatra da bismo bili neodgovorni ljudi i političari kada bi odbili tu podršku samo zato što je neko sa nekim u sukobu.

"Smatram da treba da prihvatimo tu podršku i zahvalna sam na toj podršci. Da li to može da izazove kod nekih članica neku vrstu podozrenja, to nije tema kojom mi treba da se bavimo", kazala je Jadranka Joksimović.

Komentari (0)

Srbija