Politika

Ambasador Đurić: SAD poštuju Vašingtonski sporazum, razgovara se o poseti Bajdena

Komentari

Autor: Tanjug

29/05/2021

-

08:21

Ambasador Đurić: SAD poštuju Vašingtonski sporazum, razgovara se o poseti Bajdena
Ambasador Đurić: SAD poštuju Vašingtonski sporazum, razgovara se o poseti Bajdena - Copyright E-Stock/Miloš Rafailović

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador Srbije u SAD Marko Ðurić izjavio je da administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena prihvata sve obaveze iz Vašingtonskog sporazuma koji je potpisan tokom mandata njegovog prethodnika Donalda Trampa.

Ðurić je izjavio i da je svakoga dana u razgovorima sa sagovornicima iz SAD, kada je u pitanju poseta Bajdena Srbji i ističe da je poslednji američki predsednik koji je posetio Srbiju bio Džimi Karter 1980. godine.

Ðurić je u intervjuu za današnju beogradsku Politiku rekao da je proteklih nedelja razgovarao sa predstavnicima Stejt departmenta, Saveta za nacionalnu bezbednost i ljudima iz nove administracije i da je čuo ohrabrujuće poruke kada je reč o odnosu prema Vašingtonskom sporazumu, koje, prema njegovom mišljenju, znače da sve što je potpisano bude sprovedeno.

On je ukazao da je za Srbiju to važno zbog realizacije infrastrukturnih projekata, ekonomskog razvoja i zbog zaštite kulturne baštine na KiM i sprovođenja presuda kada je reč o imovini manastira Visoki Dečani.

"Nama Srbima bi velika čast bila da jedan predsednik Amerike, dok je na funkciji, poseti naš glavni grad, uz uveravanja da bi u Beogradu bio dočekan veoma srdačno i bolje nego u nekim gradovima centralne i istočne Evrope", rekao je Ðurić.

On je ukazao da bi to bio značajan podsticaj za razvoj bilateralnih odnosa SAD i Srbije i dodao da će o tome nastaviti da razgovara sa američkim partnerima.

"Kurti pokazao sklonost ka inaćenju"

Govoreći o tome šta se može očekivati od premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, Ðurić je rekao da je Kurti pokazao sklonost ka inaćenju i ne preterano konstruktiuvnom pristupu, čak i u odnosu na sugestije visokih predstavnika američke administracije.

"Iz razgovora koje smo imali prethodnih nedelja proističe da će SAD podržati napore EU kao glavne i odgovorne i na osnovu mandata SB UN iz 2011. godine za vođenje dijaloga", rekao je Ðurić.

On je ukazao da desetine napada na imovinu SPC na Kosmetu i poruka o ukidanju statusa ugroženosti srpskih svetinja od početka godine predstavljaju potvrdu nezrelosti i nespremnsoti Prištine da nosi odgovornost za bezbednost i zaštitu svetinja.

"To pokazuje i prištinsku ostrašćenu političku nameru da se položaj naših svetinja iskoristi za realizaciju njihovih separatističkih ciljeva", ukazao je Ðurić.

Govoreći o 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i SAD, Ðurić je rekao da Ambasada Srbije u Vašingtonu čini sve da ostvari kontakt sa što većim brojem ljudi i da je za nekoliko meseci postala jedna od najaktivnijih ambasada iz regiona, kao i da je to prepoznato od uticajnih sagovornika na visokom novou u SAD.

Istakao je da će se raditi na izgradnji digitalne platforme koja će imati za cilj da omogući povezivanje srpske dijaspore u SAD različitih generacija i strukture.

Ðurić je naveo i da ekonomski razvoj Srbije nije ostao neprimećen u srpskoj dijaspori, o čemu, prema njegovim rečima, svedoči i povećan broj zahteva za srpsko državljanstvo i dobijanje pasoša.

Komentari (0)

Srbija