Politika

Komandant Kfora: Raspoređivanje Kosovskih bezbednosnih snaga na severu nije moguće bez mog odobrenja

Komentari

Autor: Kosovo online

31/10/2021

-

15:09

Komandant Kfora: Raspoređivanje Kosovskih bezbednosnih snaga na severu nije moguće bez mog odobrenja
Ferenc Kajari - Copyright honvedelem.hu/Hungarian Armed Forces

veličina teksta

Aa Aa

Mađarski brigadni general Ferenc Kajari, novi komandant Kfora, naglasio je da bi za raspoređivanje Kosovskih bezbednosnih snaga na severu Kosova bilo potrebno njegovo odobrenje kao komandanta Kfora.

Kajari je za Kosovo onlajn rekao da je situacija na Kosovu sada stabilna, ali da Kfor svakodnevno sprovodi svoj mandat, koji proističe iz Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 iz 1999. godine, da doprinosi bezbednom i bezbednom okruženju, kao i slobodi kretanja na Kosovu, za dobrobit svih zajednica koje ovde žive.

On je istakao da Kosovske bezbednosne snage, prema ranijem dogovoru, moraju da dobiju ovlašćenje komandanta Kfora, da bi rasporedile svoje snage na severu Kosova.

"Kosovska policija može slobodno da se kreće po celom Kosovu. NATO očekuje da lokalne institucije nastave da se pridržavaju tog sporazuma. U svojim prvim nedeljama sastao sam se sa ključnim rukovodiocima institucija na Kosovu, koji su me uverili da će pre bilo kakve akcije postojati odgovarajuća koordinacija sa Kfor-om i da će raspoređivanje KBS-a na severu Kosova i dalje biti zasnovano na prethodnom obaveštenju i odobrenju od strane komandanta Kfora", naveo je Kajari.

Kada je reč i navodima predsednika Srbije da "Priština planira da zauzme Valač na severu Kosova i da bi to bila teška vest", Kajari je naveo da ne želi da govori o hipotetičkim scenarijima i da vrednost Kfora počiva na "njegovoj nepristrasnosti i usredsređenosti na svakodnevnu primenu mandata UN".

Istakao je da Kfor ima dugogodišnju saradnju sa Vojskom Srbije i da postoji dobro uspostavljena linija komunikacije koju su uspostavili njegovi prethodnici.

"Kfor će nastaviti da blisko sarađuje i sa Vojskom Srbije i sa Kosovskim bezbednosnim organizacijama na obezbeđivanju bezbednosti širom Kosova. Tako će se sinhronizovane patrole sa Vojskom Srbije nastaviti duž administrativne granice", rekao je Kajari.

On je dodao da je stabilnost Zapadnog Balkana prioritet za Mađarsku, što se može videti i u doprinosu Kfor-u.

"Sa ovim stalnim povećanjem trupa, Mađarska je postala jedna od tri zemlje koje najviše doprinose Kforu. Takođe, imali smo čast da dva puta imamo mađarskog zamenika komandanta Kfora. Moji zadaci su da osiguram da međunarodne trupe Kfora i dalje budu snažna i pouzdana snaga, kao što su se dokazale u prošlosti. Moj primarni fokus – kao komandanta NATO snaga – jeste da držim vojnike i sposobnosti spremnim i sposobnim da deluju kada je to potrebno u skladu sa našim mandatom UN i naređenjima viših komandi NATO-a", zaključio je Kajari.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija