Politika

Ambasador Nemačke u Prištini: Zakasnilo sprovođenje odluke suda o vraćanju zemljišta Visokim Dečanima

Komentari

Autor: Tanjug

01/11/2021

-

11:14

Ambasador Nemačke u Prištini: Zakasnilo sprovođenje odluke suda o vraćanju zemljišta Visokim Dečanima
Ambasador Nemačke u Prištini: Zakasnilo sprovođenje odluke suda o vraćanju zemljišta Visokim Dečanima - Copyright EPA/M.A.PUSHPA KUMARA

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador Nemačke u Prištini Jern Rode saglasio se sa ocenom izvestioca Evropskog parlamenta za Kosovo Violom fon Kramon da je sprovođenje odluke kosovskog ustavnog suda o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani davno zakasnilo.

Rode je na Tviteru podelio jučerašnju objavu Fon Kramon u kojoj je ona pozvala vladu u Prištini da sprovede presudu o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani i istakao da samovoljna primena vladavine prava nije put napred.

"U potpunosti sam saglasan: sprovođenje odluke ustavnog suda Kosova iz 2016. je davno zakasnilo, kako je sud nedavno podsetio. Samovoljna primena vladavine prava nije put napred", napisao je Rode.

Kosovske vlasti više od pet godina odbijaju da sprovedu odluku ustavnog suda i upišu 24 hektara zemlje kao imovinu Visokih Dečana.

Manastir je ugrožen i namerom lokalnih vlasti u Dečanima da kroz zaštićenu zonu oko manastira izgrade put Dečani - Plav.

Podsetimo, udruženje istoričara Kosova "Ali Hadri", ogranak u Dečanima, ocenilo je, povodom izjave fon Kramon da Priština mora da sprovede odluku ustavnog suda o vraćanju imovine manastiru Dečani, da je je ta odluka neustavna i nezakonita i da neće biti sprovedena.

To udruženje smatra da odluka o vraćanju imovine manastiru Visoki Dečani proističe iz zakona iz vremena Slobodana Miloševića, protiv kojih su se, kako navode u saopštenju, "borile sve demokratske države sveta", prenela je Gazeta ekspres.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija