Politika

Ambasadori Kvinte: Priština da upiše zemlju Visokih Dečana prema odluci Ustavnog suda

Komentari

Autor: Tanjug

24/09/2021

-

18:38

Ambasadori Kvinte: Priština da upiše zemlju Visokih Dečana prema odluci Ustavnog suda
Ambasadori Kvinte: Priština da upiše zemlju Visokih Dečana prema odluci Ustavnog suda - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Ambasadori Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država pozdravili su današnje jednoglasno saopštenje Ustavnog suda u Prištini u vezi sa nesprovođenjem odluke o registraciji zemljišta manastira Visoki Dečani iz 2016. godine, pozivajuci još jednom kosovsku vladu da bez odlaganja sprovede odluku suda.

Kao što je navedeno u ranijem saopštenju Kvinte od 19. maja, poštovanje vladavine prava obaveza je svih vlada, objavljeno je na sajtu Američke ambasade u Prištini.

"Snažno ohrabrujemo Vladu Kosova da nastavi bez daljeg odlaganja potpunu primenu zakonite registracije zemljišta manastira Dečani, u skladu sa odlukom Ustavnog suda", navodi se u saopštenju Kvinte.

Ambasadori Kvinte naglašavaju da je, kako su naveli "podrška Kosova vladavini prava i nezavisnom pravosuđu zasnovana na potpunom i jednakom sprovodenju svih sudskih odluka, bez obzira na politička neslaganja".

Na sajtu Ustavnog suda objavljeno je da odluka Ustavnog suda obavezujuća za pravosuđe, ali i za sva lica i sve kosovske institucije.

U rešenju, koje je potpisala predsednica Ustavnog suda Gresa Caka-Nimani, navodi se i da Sud preko svojih mehanizama periodično procenjuje izvršenje svojih presuda.

profimedia

 

U slučaju neizvršenja odluke, Ustavi sud može da donese rešenje o neizvršenju, koje se objavljuje u Službenom listu i o tome se informiše tužilac.

Tužilac nakon takvog rešenja Ustavnog suda, može da preduzme dalje zakonske akcije protiv institucija koje su se oglušile o presudu.

Sud je Rešenje o neizvršenju presude doneo na sednici održanoj 22. septembra i obavestio tužioca da još nije izvršena presuda iz 19. maja 2016. godine, a u vezi sa zemljištem manastira Visoki Dečani.

U odluci se podseća da je podnosilac zahteva manastir Visoki Dečani osporavao dve odluke Žalbenog veća Posebne komore kosovskog Vrhovnog suda za pitanja koja se odnose na Kosovsku agenciju za privatizaciju, odnosno njihove odluke od 12. juna 2015. godine, tvrdeći da je došlo do povrede prava i osnovnih sloboda koje su zagarantovane članovima više zakona, ali i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Šef misije EU pozdravio rešenje kosovskog Ustavnog suda

Šef misije Evropske unije u Prištini Tomaš Suniog pozdravio je danas rešenje kosovskog Ustavnog suda, kojim se zahteva od vlasti privremenih prištinskih institucija da sprovedu sve prethodne odluke tog suda, uključujući odluku iz 2016. godine o pitanju imovine manastira Visoki Dečani.

Suniog je u saopštenju, koje je objavio na svom nalogu na Tviteru, ukazao da se nesprovođenjem odluka Ustavnog suda krše Ustav i osnovna načela vladavine prava.

"Pozivam vlasti da preduzmu korake kako bi se osiguralo da se odluke Ustavnog suda, uključujući i odluku kojom se dozvoljava upis zemljišta manastira Decani, kao i druge presude sudskih vlasti, izvršavaju brzo i na nearbitraran način", naveo je Suniog.

Suniog je dodao da je EU "posvećena razvoju Kosova", ali je naglasio da su poštovanje vladavine prava i sudskih odluka "osnovna evropska vrednost i ključ svakog napretka".

"Od toga korist imaju svi na Kosovu. Naš cilj je jasan. Vidimo Kosovo sa evropskom perspektivom, koje deli zajednicke vrednosti", poručio je Suniog.

Kosovski ustavni sud objavio je danas Rešenje o tome da nije izvršena presuda iz 2016. godine, prema kojoj su 24 hektara zemlje vlasništvo manastira Visoki Dečani, a rešenjem se omogućuje tužiocu da preduzme dalje korake u vezi s tim slučajem.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija