Politika

Nemački ambasador u Prištini: Rok za prenos zemljišta manastiru Dečani odavno istekao, mora da se poštuje odluka suda

Komentari

Autor: Tanjug

13/08/2021

-

11:33

Nemački ambasador u Prištini: Rok za prenos zemljišta manastiru Dečani odavno istekao, mora da se poštuje odluka suda
Nemački ambasador u Prištini: Rok za prenos zemljišta manastiru Dečani odavno istekao, mora da se poštuje odluka suda - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Nemački ambasador u Prištini Jern Rode izjavio je da u potpunosti podržava stav šefa misije OEBS-a u Prištini Majkla Davenporta da odluka Ustavnog suda kojom je potvrđeno vlasništvo manastira Visoki Dečani nad 24 hektara zemljišta, mora da bude sprovedena.


Rode je to napisao na svom Tviteru i dodao da je rok za prenos zemljišta manastiru odavno istekao.

"Implementacija odluke Ustavnog suda veoma kasni", napisao je Rode.

Davenport je u četvrtak izdao saopštenje u kome je naveo da odluka Ustavnog suda mora biti sprovedena.

On je naveo i da razume da je situacija u vezi s manastirom kompleksna i da interesi opštine moraju da se uzmu u obzir, ali da odluka suda mora da se poštuje.

Ustavni sud je pre pet godina potvrdio vlasništvo nad zemljištem manastiru Dečani, ali ono nije uknjiženo u katastru kao vlasništvo crkve.

Međunarodni pritisci

Kosovski Ustavni sud je u maju 2016. godine, nakon 16 godina sporenja oko vlasništva nad manastirskom zemljom u opštini Dečani, doneo odluku kojom je potvrđena odluka Vrhovnog suda iz 2012. godine o pravu vlasništva manastira Visoki Dečani nad 24 hektara sporne zemlje.

Ova odluka, pet godina kasnije, i dalje nije sprovedena, iako su u ovom periodu reagovali mnogi međunarodni zvaničnici.

U ovome su najglasnije bile Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija. Ambasade ove dve zemlje su prošle godine, na godišnjicu odluke Ustavnog suda, pozvale kosovske institucije da poštuju odluku.

Specijalni izaslanik SAD za Balkan, Metju Palmer, ove godine je ponovio taj zahtev.

I u zajedničkom saopštenju šefova zemalja Kvinte, koju pored SAD i Velike Britanije čine još Francuska, Italija i Nemačka, navodi se ista stvar.

"Snažno podstičemo Vladu Kosova da bez daljeg odlaganja postupi sa pravnim upisom u skladu sa odlukom Ustavnog suda", istakli su šefovi Kvinte. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija