Politika

Gojković o Dečanima: Ne podležite političkim pritiscima iz Prištine

Komentari

Autor: Tanjug

18/05/2021

-

19:34

Gojković o Dečanima: Ne podležite političkim pritiscima iz Prištine
Gojković o Dečanima: Ne podležite političkim pritiscima iz Prištine - Copyright Ministarstvo kulture i informisanja

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka za kulturu i informisanje Maja Gojković, povodom pisma koje su predstavnici privremenih prištinskih institucija uputili izvršnom predsedniku "Evropa nostra" u vezi sa manastirom Visoku Dečani, apelovala je danas na međunarodne organizacije za zaštitu kulturnog nasleđa da ne podležu političkim pritiscima.

Gojković je u pisanoj izjavi navela da je nužna briga i zaštita tog spomenika srpske kulture, koji je od neprocenjivog značaja i za svetsko kulturno nasleđe, kao i drugih crkava i manastira Srpske pravoslavne crkve.

Navodeći da će Ministarstvo kulture i informisanja i država Srbija nastaviti da ukazuju na svako ugrožavanje naše baštine na Kosovu i Metohiji, poručila je svim organizacijama da svoj rad nastave u skladu sa međunarodnim pravom i činjenicama.

"Manastir Visoki Dečani sa razlogom je uvršten na listu jednog od najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa Evrope za 2021. godinu, jer ovaj dragulj srpske i svetske kulturne baštine, u kontinuitetu je izložen brojnim napadima od 1999. godine", istakla je Gojković.

profimedia

 

Podsetila je da se manastir Visoki Dečani od juna 1999. godine nalazi pod zaštitom snaga KFOR usled stalnih napada ekstremista i da je u takvim uslovima uvršten na listu svetske baštine 2004. godine, a dve godine kasnije dobio je i status svetske baštine u opasnosti.

U proteklom periodu, navodi Gojković, privremene institucije u Prištini ne samo da ništa nisu preduzele kako bi se ugroženost manastira umanjila, već u najmanju ruku tolerišu i dopuštaju potezi lokalne vlasti u opštini Dečani, koja odbija da sprovede odluku čak i Ustavnog suda u Prištini, a kojom je potvrđeno vlasništvo manastira nad 24 hektara zemljišta.

Ministarka ističe da, istovremeno, gotovo da nije bilo nikakve reakcije iako je manastir ponovo bio ugrožen zbog izgradnje puta Dečani - Plav, koji je predviđen da prođe kroz zaštićenu zonu manastira.

Ukazala je da je to verovatno jedini primer u Evropi, gde se objekat koji je sagrađen u 14. veku nalazi pod vojnom zaštitom pune 22 godine.

"Sve ove činjenice, koje vlasti u Prištini u svom pismu namerno prećutkuju, pokazuju da manastir Visoki Dečani, nesporno spada među najugroženije spomenike kulture u Evropi, a svakako i u svetu", zaključila je Gojković.

Ministri vlade u nPrištini za spoljne poslove i dijasporu Donika Gervala-Švarc i za kulturu, omladinu i sport Hajrula Čeku, pozvali su organizaciju "Evropa nostra" da ukloni srpski pravoslavni manastir Visoki Dečani sa liste za ovu godinu sedam najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa u Evropi.

Komentari (0)

Srbija