Politika

Ambasadori Kvinte od Prištine traže da primeni odluku o upisu zemljišta manastira Dečani

Komentari

Autor: Fonet, Kossev

20/05/2021

-

12:00

Ambasadori Kvinte od Prištine traže da primeni odluku o upisu zemljišta manastira Dečani
Ambasadori Kvinte od Prištine traže da primeni odluku o upisu zemljišta manastira Dečani - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Šefovi misija Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država saopštili su danas da snažno podstiču Vladu Kosova da bez daljeg odlaganja primene odluku Ustavnog suda Kosova o upisu zemljišta manastira Dečani.

U zajedničkom saopštenju koje je prosledila ambasada SAD u Prištini, podseća se da je 22. marta imenovana nova Vlada sa snažnim mandatom za reformu i poštovanje vladavine zakona.

"Jedan od ključnih testova njene rešenosti biće primena odluke Ustavnog suda Kosova iz maja 2016. godine o upisu zemljišta manastira Dečani", navodi se u saopštenju i ističe da je poštovanje vladavine zakona obaveza svih vlada.

"Bez odlaganja primeniti odluku suda"

"Šefovi misija Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država snažno podstiču Vladu Kosova da bez daljeg odlaganja postupi sa pravnim upisom u skladu sa odlukom Ustavnog suda", ističe se u saopštenju. 

Pet godina od kada je kosovski Ustavni sud nakon 16 godin dugog sudskog procesa potvrdio odluku Vrhovnog suda Kosova – da 24 hekatara zemlje pripada manastiru Visoki Dečani. Iako odluka postoji ona sve do dan danas nije sprovedena u delo, odnoso zemlja nije uknjižena u katastru. 

Na nesprovođenje odluke kosovskog Ustavnog suda podsetio je šef Kancelarije EU na Kosovu, ambasador Tomaš Sunjong.

 

 

Na njegovu objavu reagovali su i u samim Visokim Dečanima komentarom na tviteru: „Naša crkva očekuje da međunarodna zajednica zaštiti naša prava kao što je nedavno rekao vladika Teodosije“.

„Iako je reč o odluci koja je res judicata (tj. završna i bez mogućnosti revizije) i koju su kosovske institucije katastra dužne da primene po zakonu, već je pet godina kako se to nije dogodilo“, saopštila je Eparhija raško-prizrenska.

Eparhija: Ignorisan zahtev

Podsetili su da su odmah nakon donošenja odluke pisanim putem zatražili od opštine Dečani i katastra da se odluka sprovede u delo i zemlja uknjiži u katastru, ali i da je taj zahtev ignorisan.

Navode i da se u junu 2019. godine kosovski Ustavni sud obratio manastiru, nakon što se manastir Visoki Dečani žalio zbog neizvršavanja pomenute odluke, i saopštio da su odluke Ustavnog suda obavezujuće za sudove, sva lica i institucije na Kosovu.

Saopštili su da na kraju pisma Ustavni sud saopštava da će preduzeti sve što je u njegovoj nadležnosti po ustavu i zakonima.

„Nažalost, iako se manastir u međuvremenu obratio i Centralnom katastru u Prištini, odluka nije izvršena“, poručili su.

Komentari (0)

Srbija