Politika

Ujedinili se SNS i SPAS: Usvojena i deklaracija o prioritetima sa 11 principa

Komentari

Autor: Tanjug

29/05/2021

-

12:52

Ujedinili se SNS i SPAS: Usvojena i deklaracija o prioritetima sa 11 principa
Ujedinili se SNS i SPAS: Usvojena i deklaracija o prioritetima sa 11 principa - Copyright Tanjug/Tara Radovanovic

veličina teksta

Aa Aa

Srpska napredna stranka i SPAS usvojili su danas Deklaraciju o priortetima nacionalne i državne politike sa 11 principa, koja će biti temeljni politički dokument naprednjaka za budućnost.

Lider SNS Alesandar Vučić je, na Glavnom odboru SNS nakon što se SPAS Aleksandra Šapića ujedinio sa SNS, izneo glavne principe deklaracije.

Preneo je da se u deklaracija ističe značaj društvenog konsenzusa i narodne sloge od najvažnijim pitanjima državne i nacionalne politike Srbije.

"Oslanjajući se na volju građana i snažan demoktratski legitimitet i podršku naroda, istovremeno duboko svesni stalne obaveze da tu volju građana svojim delima uvek iznova opravdamo i zaslužujemo, sabirajući i okupljajući građane i ustajući protiv nametanja podela u političkom i društvenom životu Srbije. Ponosni na slobodarske i slavne tradicije naše zemlje i naroda na našu nezavisnost, identitet, kulturu i istoriju i vrednosti. Okrenuti budućnosti Srbije i svih njenih građana kao težišnom pravcu naše politike, rešeni da se za snažnu, slobodnu, mirnu, pravednu i prosperitetnu Srbiju borimo na svakom mestu", pročitao je Vučić deo deklaracije.

Tanjug/Tara Radovanovic

 

 

Kaže da su SNS i SPAS okupljeni oko principa koji predstavljaju temelj za budućnosti, dalji napredak i jačanje Srbije, kao i zaštitu srpskih državnih i nacinalnih interesa, saglasni oko sledećeg:

 

Pod jedan - očuvanje mira i političke, ekonomske i društvene stabilnosti za dalji razvoj.

Drugi pricip je očuvanje nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta i samostalnost u odlučivanju Srbije. Uz jačanje međunarodne saradnje i napretka na evropskom putu, dijaloga, osnaživanje odbrambenih kapaciteta i očuvanje vojne neutralnosti.

Treći princip je dalji ekonomski rast i razvoj Srbije, finansijska stabinsoti i viši standard za građane.

Četvrti je očuvanje i obnova demografske slike Srbije - biološka obnova, podrška porodicama i deci i briga o mladima i stvaranje uslova za njihov ostanak u zemlji.

"To je najvažniji i najhitniji nacionalni zadatak", naglasio je Vučić.

Pet - brižljivo negovanje nacionalnog identiteta srpskog naroda, negovanje istorije i nasleđa.

Šest - iskorenjivanje organizovanog kriminala i proterivanje mafije i borba protiv korupcije, bez nedodirljivih, kao i stalna borba protiv droge.

Sedam - razvoj Srbije uz poštovanje životone sredine i prirodnih resurasa i uravnoteženi razvoj.

Osam - u javnom delovanju suprotstavljanje podelama i mržnji u političkom i društvenom životu Srbije. Suprostavljanje centrima političke i ekonomske moći u zemlji i inostranstvu koji iz sebičnih razloga žele podeljenu i slabu Srbiju.

Devet - građani Srbije se pozivaju bez obzira na poreklo, nacionalnu i versku i stranačku pripadnost da ove pricnip podrže iz ljubavi prema svojoj otadžbini.

Deset - svi politički predstavnici SNS i SPAS na vlasti svoje političko delovanje zasnivaju na ovim postulatima i njihovo delovanje će biti procenjivano.

Jedanaset - ujednjienje SNS i SPAS podrazumeva pristupanje svim pricinpima i obavezuje na njihvo poštovanje u političkom radu.

"To smo potpisali Šapić i ja, to je tekst deklaracije koji smo usvojili na sednici Predsedništva", dodao je Vučić nakon čega je prihvaćena deklaracija.

Glavni odbor SNS jednoglasno prihvatio odluku

Glavni odbor SNS danas je jednoglasno doneo odluku o ujedinjenju sa SPAS-om.

Na pitanje predsednika SNS Aleksandra Vučića ko podržava odluku o davanju odobrenja da članovi SPAS-a pristupe u celini SNS-u, svi članovi GO SNS glasali su za.

Vučić je, uvodeći ovu temu, rekao da želi da brzo završi ovu tačku dnevnog reda kako bi mogao da pozove ljude iz SPAS-a, koji su od danas članovi SNS, da uđu u salu.

Predsednik SNS-a je posle ujedinjenja naprednjaka sa SPAS-om rekao da bi Aleksandar Šapić trebalo da bude izabran na mesto potrpedsednika Glavnog odbora stranke.

Nakon što je Glavni odbor SNS doneo odluku o ujednjinjenju te stranke sa Srpskim patriotskim savezom, predsednik SPAS-a Aleksandar Šapić ušao je u salu u kojoj zaseda Glavni odbor.

Šapić se zatim pridružio funkcionerima SNS i seo pored predsednika Aleksandra Vučića, koji je njemu i članovima SPAS-a poželeo dobrodošlicu.

Saglasnost oko najvažnijih ciljeva

Predsednik SNS-a je rekao da je važno da se radi na jedinstvu Srbije i da država i društvo ne budu podeljeni.

"Za nas je važno da radimo na jedinstvu Srbije, na ujedinjavanju po svim ključnim pitanjima, da ne dozvolimo da društvo i država budu podeljeni kakvi su bili decenijama i vekovima, već da se borimo za jasnu većinu koja bi donosila rezultate. Rezultat je nova paradigma SNS, i nisu samo ideološke razlike koje moraju da postoje prema drugima, već ono što ostavljamo iza sebe, šta radimo za građane Srbije", poručio je Vučić.

Vučić je kazao da je učestvovao u pregovorima sa liderom SPAS-a Aleksandrom Šapićem, jer je hteo da se ne samo cepaju sve političke organizacije, već da se pokaže odgovornost, ozbiljnost, posvećenost, i da može da se ujedinjuje i da velika porodica SNS bude politička stranka koja će da dovodi ljude, a ne "po modelu nekih drugih koji se cepaju svako malo, i postaju valjda odgovorniji ako pocepaju više puta svoje stranke".

"Naša stranka ne sme nikada da bude ono što su bile neke druge. Znate na koje mislim, ali neću da govorim o njima i pridajem im time pažnju. Naša stranka mora da vodi brigu o interesima naroda i okuplja sve one kojima je to ključni cilj", rekao je Vučić.

On je ukazao da je postignuta saglasnost oko svih naznažnijih ciljeva.

"Važno je da pred velike događaje koji nas očekuju, velike pritiske o svim ključnim temama, ali i nastavak izuzetnih rezultata koje postižemo u ekonomiji i zdrastvu da imamo još više snage ljudi i energije, da ne čuvamo pozicije unutar stranke samo za sebe, već obezbeđujemo pristup i novi ljudima i da se pripremimo za skupštinu stranke", rekao je on.

Komentari (0)

Srbija