Politika

Kineski šef diplomatije: Srbija i Kina će zajedno proizvoditi vakcinu

Komentari

Autor: Tanjug

29/05/2021

-

15:53

Kineski šef diplomatije: Srbija i Kina će zajedno proizvoditi vakcinu
Kineski šef diplomatije: Srbija i Kina će zajedno proizvoditi vakcinu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji izjavio je danas da će Kina nastaviti zajedno sa Srbijom da se bori protiv virusa korona, a jedan od načina će biti i priključivanje Srbije u proizvodnju vakcina.

Vang je to kazao u Guijangu na zajedničkoj konferencije za medije sa ministrom spoljnih poslova Srbije Nikolom Selakovićem dodajući da su dve zemlje od početka solidarne u borbi protiv virusa korona.

"Nastavićemo saradnju u borbi protiv virusa korona, naša zajednička borba se nastavlja, Srbija će nam se priključiti u proizvodnji vakcina, za početak će se puniti ampule i radićemo na ponovnom otvaranju ekonomija", kazao je Vang.

Na sastanku, ministri su razgovarali o bilateralnoj saradnji, borbi protiv virusa korona, ekonomskoj saradnji, podršci Kine teritorijalnom integritetu i suverenitetu našoj zemlji po pitanju Kosova i Metohije, infrastrukturnim projektima koji su realizovani u Srbiji uz pomoć kineskih partnera, ali i o poseti predsednika Kine Si Ðinpinga Beogradu.

Kineski ministar Vang istakao je da Kina nastavlja da podržava Srbiju u međunarodnim organizacijama, posebno u Ujedinjenim nacijama, po pitanju integriteta i suvereniteta naše zemlje.

Prema njegovim rečima, Srbija je Kini čelični prijatelj u Evropi, a tradicionalno dobri odnosi dve zemlje podignuti su na veći nivo zbog odličnih prijateljskih odnosa dva predsednika - Aleksandra Vučića i Sija Ðinpinga i njihovog međusobnog poštovanja i uvažavanja.

"Kinezi i Srbi su herojski narodi"

"Kinezi i Srbi su herojski narodi, koji se međusobno podržavaju u međunarodnim institucijama i rame uz rame stoje braneći pravdu i prijateljstvo", rekao je Vang i dodao da dve zemlje čvrsto brane međunarodno pravo.

Kao zaključke sa sastanka, on je istakao da su dogovorili da će nastaviti da se podržavaju u međunarodnim institucijama, zatim da će unaprediti saradnju u infrastrukturi, industriji, ekonomiji i drugim oblastima.

Takođe, Vang kaže da će nastaviti da unapređuju saradnju u oblastima kulture i nauke i ističe da će nastaviti da se sarađuje u borbi protiv virusa korona.

Podsećajući da je prošlu godinu obeležila borba protiv virusa, Vang je istakao obostranu nesebičnu pomoć između dve države i naroda i u tom smislu podsetio da je upravo srpski ministar, tadašnji ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, kao prvi inostrani zvaničnik, doputovao u Kinu u jeku pandemije kako bi pružio podršku kineskom narodu.

Kako je podsetio, i Kina je Srbiji uputila pomoć odmah nakon što je u Srbiji zabeležen prvi slučaj zaraženog tim virusom, a lično je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, 21. marta prošle godine, sačekao avion iz Kine koji je dopremio medicinsku zaštitnu opremu, ali sa kojim je u Srbiju doputovalo i šest kineskih doktora.

Ministar Selaković je rekao da je ovo bila jedinstvena prilika da se govori o odnosima dve zemlje, koje dele strateško partnerstvo i koje su ponosne na čelično prijateljstvo.

Kako je naveo, odnosi predsednika dve države su glavni podstrekač sve boljim odnosima i potvrdio da će ubudućnosti raditi na uspostavljanju još boljih i čvršćih odnosa i saradnji u svim oblastima.

"Naše prijateljstvo je tradicionalno"

"Naše prijateljstvo je tradicionalno, a danas je na najvećem mogućem nivou", ocenio je ministar.

Selaković ističe da je Srbija ponosna što ima podršku Kine u međunarodnim organizacijama i to ne samo u UN-u, već i u Interpolu i Unesku u vezi svih problema koje ima u vezi sa Kosovom i Metohijom.

"Vaša podrška je nešto što čini da naša komplikovana situacija bude manje komplikovana, da izdržimo sve pritiske koje imamo", kazao je Selaković.

Prema njegovim rečima, prilikom posete Si Ðinpinga ukupna trgovinska razmena je utrostručena, a prema procenama, izvoz iz Srbije je povećan 15 puta.

Podsetio je da je u poslednjih pet godina, uz pomoć kineskih partnera, u Srbiji izgrađen Pupinov most, završena prva deonica autoputa Miloš Veliki, prvu fazu rekonstrukcije termoelektrane Kostolac.

Istakao je da tokom pandemije virusa korona nijedna kineska kompanija nije prestala da radi i dodao da Srbija i srpski narod nikada neće zaboraviti pomoć koju nam je Kina pružila odmah po izbijanju epidemije u našoj zemlji.

Ministri su se sastali umesto u Pekingu - kineskoj prestonici, zbog pandemije virusa korona, u prestonici provincije na jugozapadu Kine - Guidžou.

Ministar Selaković, osim sa kineskim kolegom Vangom, sastao se i sa generalnim direktorom za Evropu Vangom Lutongom.

Inače, kineski šef diplomatije u Guijangu zvanično se sastaje, osim sa našim ministrom spoljnih poslova, od danas do utorka i sa šefovima diplomatije Poljske, Irske i Mađarske.

Komentari (0)

Srbija