Politika

Grenel: U Americi su frustrirani zbog nepoštovanja istorijskog ekonomskog dogovora

Komentari

Autor: Fonet

11/11/2021

-

16:34

Grenel: U Americi su frustrirani zbog nepoštovanja istorijskog ekonomskog dogovora
Tanjug/VLADA SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC - Copyright Tanjug/VLADA SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

veličina teksta

Aa Aa

Nekadašnji američki izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel obratio se jutros novinarima na prelazu Merdare i rekao da je na Kosovu bio u svojstvu privatnog građanina, a ne kao predstavnik američke administracije, a najavio je dolazak u Beograd i poručio da su mnogi u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) frustrirani zbog neprimenjivanja Vašingtonskog sporazuma.

"Kao prvo, ja više nisam sa vladom SAD i dolazim u svojstvu privatnog građanina, jer smo frustrirani zbog toga što se ne primenjuje istorijski ekonomski dogovor postignut u Beloj kući", rekao je Grenel, prenosi Kosovo onlajn.

Na pitanje o prirodi njegovog boravka u regionu, odgovorio je da "radi u privatnom sektoru".

"Bio sam nekoliko dana u Albaniji, proveo nekoliko dana na Kosovu, a narednih nekoliko dana provešću u Beogradu. Pokušavam da nađem ekonomske prilike da američki i zapadni biznismeni ulažu novac ovde i prave poslove", kazao je Grenel.

Istakao je, međutim, da je način da se to uradi da vlade primene sporazum.

"Zaustavite politiku i hajde da stvaramo poslove", poručio je Grenel, koji novinarima nije hteo da otkrije sa kim se sve sastao na Kosovu.

"Dijaloga nema"

Komentarišući dijalog u Briselu, naveo je da trenutno "nema dijaloga između Beograda i Prištine", što je po njemu frustrirajuće, a ocenio je da bi Bajdenova administracija morala da "bude mnogo agresivnija, jer u ovom trenutku SAD nemaju ni ambasadora na Kosovu".

Grenel se danas na kraju razgovora sa medijima na Merdaru dotakao i pisma upućenog predsedniku Bajdenu koje je potpisalo sedam kongresmena, istakavši da oni ne poznaju region i nisu u pravu. Kako Grenel ističe, ti kongresmeni ne znaju šta se ovde dešava i "samo pričaju iz Vašingtona", a kao primer naveo je pitanje medijskih sloboda u Srbiji.

"Osoba iz Srbije govori da dobijam neverovatnu sumu novca od Vlade Srbije, što očigledno nije istina i potpuno je lažna vest, ali mi se čini da ima slobode medija, jer imate tog momka koji daje lažne vesti i ima svo pravo da to kaže, iako je skroz pogrešno, a ja to mogu da demantujem", rekao je Grenel.

Oglasio se i Donald Tramp

Bivši američki predsednik, za vreme čijeg mandata je potpisan Vašingtonski sporazum, oglasio se putem svog sajta "Save America" i naglasio da su tim sporazumom prevaziđene prepreke na putu ka ekonomskoj normalizaciji.

profimedia

 

 

"Dogovori kojima je posredovala moja administracija su istorijski i ne smeju biti napušteni, životi su u pitanju. Danas je moj predstavnik Ričard Grenel posetio granicu Srbije i Kosova, kako bi naglasio važnost postignutih dogovora. Kao što smo uspeli na Bliskom istoku sa "Avramovskim dogovorom", mir i ekonomska normalizacija su mogući, ali je potreban iskren trud i nepokolebljivo vođstvo. Ne odustajte, dugoročni napredak dva naroda je u pitanju", napisao je Tramp.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija