Politika

Stejt department: Moratorijum na pitanja priznavanja Kosova i dalje jedan od prioriteta koji podržava SAD

Komentari

Autor: Tanjug

04/09/2021

-

10:52

Stejt department: Moratorijum na pitanja priznavanja Kosova i dalje jedan od prioriteta koji podržava SAD
Stejt department: Moratorijum na pitanja priznavanja Kosova i dalje jedan od prioriteta koji podržava SAD - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnici Stejt departmenta povodom godišnjice Vašingtonskog sporazuma izrazili su očekivanje da će Beograd i Priština poštovati obaveze potpisane 4. septembra u Beloj kući, i naglasili da će SAD nastaviti da daju prioritete ciljevima sažetim u tom dokumentu, a jedan od njih je i moratorijum na aktivnosti vezane za status Kosova, koji ističe danas.


“Nadamo se da će naši partneri poštovati obaveze koje su prihvatili prošle godine u Vašingtonu", rekao je za Tanjug portparol Stejt departmenta i dodao da Vašington nastavlja da podržava Kosovo, Srbiju i druge aktere u regionu zapadnog Balkana na polju unapređenja političkih i ekonomskih reformi potrebnih za ostvarivanje cilja - članstva u EU.

Mnogi elementi Vašingtonskog sporazuma, kako je dodao portparol, podržavaju te prioritete i širu viziju SAD za region, a tiču se energetske diversifikacije, regionalne povezanosti, procesa pronalaženja i identifikacije nestalih, kao i poštovanja moratorijuma vezanog za status Kosova.

“Nastavićemo da dajemo prioritet tim ciljevima”, rekao je portparol Stejt departmenta.

Stoga, kako kaže, SAD ohrabruju obe strane da daju prioritet naporima za izgradnju političkog poverenja kroz ozbiljno, suštinsko učešće u dijalogu uz posredovanje EU.

Kako dodaje portparol Stejt departmenta u odgovoru na Tanjugovo pitanje vezano za godišnjicu sporazuma, SAD nastavljaju da rade sa Srbijom i Kosovom na sprovođenju obaveza u cilju dostizanja sveobuhvatne normalizacije odnosa.

"Sjedinjene Države nastavljaju da podržavaju aktivnosti Srbije i Kosova na postizanju sveobuhvatnog, obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa fokusiranog na uzajamno priznavanje, koji postavlja temelje za trajnu saradnju i prosperitet", naveo je portparol Stej departmenta.

On je naveo da SAD podržavaju dijalog uz posredovanje EU i ohrabruju strane da se ponovo uključe u taj proces sa osećajem hitne potrebe rešavanja i tehničkih i političkih pitanja. Takođe, kako navodi, SAD ohrabruju Kosovo i Srbiju da prošire i prodube i saradnju u oblastima od zajedničkog interesa, kao što je oporavak od pandemije i poboljšanje ekonomskih i trgovinskih odnosa.

Danas je godinu dana od kada su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i prištinski premijer Avdulah Hoti u Ovalnoj sobi Bele kuće potpisali sporazume o normalizaciji ekonomskih odnosa, sa američkim predsednikom Donaldom Trampom koji je tom prilikom ocenio da je u odnosima dveju zemlja postignut napredak koji se činio nemogućim.

Jedan od glavnih aktera, Trampov specijalni izaslanik za odnose Beograda i Prištine Ričard Grenel rekao je da su SAD blisko sarađivale sa zvaničnicima EU oko sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa, što bi, kako je Grenel naglašavao tokom mandata, bio glavni korak ka približavanju dva naroda.

Sporazumom je između ostalog dogovoren moratorijum na godinu dana, odnosno da Priština neće raditi na ulasku u međunarodne institucije i organizacije, a da Beograd neće sprovoditi diplomatske aktivosti čiji je cilj povlačenje odluke o priznavanju nezavisnosti Kosova.

Glavni akcenat ekonomskog dokumenta koji je imao 16 tačaka, i dve verzije, bio je na osnivanju razvojnog fonda i otvaranje regionalne Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) u Beogradu.

Takođe, neke od tačaka ticale su se izrade studije vezane za jezero Gazivode, izgradnju auto-puta Beograd-Priština, obnovu železničkog saobraćaja, a data je i podrška incijativi “Mali Šengen”- “Otvoreni Balkan”.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija