Politika

Ana Brnabić danas na Generalnoj konferenciji Uneska u Parizu

Komentari

Autor: Tanjug

12/11/2021

-

07:17

Ana Brnabić danas na Generalnoj konferenciji Uneska u Parizu
Ana Brnabić danas na Generalnoj konferenciji Uneska u Parizu - Copyright Euronews/Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Srbije Ana Brnabić danas će u Parizu govoriti na 41. zasedanju Generalne konferencije Uneska i svečanosti povodom obeležavanja 75 godina od osnivanja ove organizacije za obrazovanje, nauku i kulturu.

Premijerka Srbije će se sastati i sa generalnom direktorkom Uneska Odre Azule.

Premijerka je u četvrtak, prvog dana posete Francuskoj, učestvovala i na Pariskom forumu o miru, na kojem je rekla da svet mora da bude svestan da globalno upravljanje ima pet glavnih izazova o kojima mora da priča u multilateralnom obliku.

Kao glavne izazove vlada, navela je bezbednost građana u epidemijskom smislu, energetsku krizu i migracionu krizu.

Ukazala je i na značaj digitalizacije u vreme pandemije koronavirusa.

Brnabić je sinoć prisustvovala i večeri koju je francuski predsednik Emanuel Makron priredio za učesnike Pariskog foruma o miru.

Večeri su prisustvovali i predsednik Crne Gore Milo Ðukanović, premijer Albanije Edi Rama, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, kao i mnogi svetski zvaničnici.

Kamila Haris: Borba protiv nejednakosti u svetu

Potpredsednica SAD Kamala Haris pozvala je na Pariskom forumu o miru, čiji je učesnik prethodno bila i premijerka Srbije Ana Brnabić, svetske i lokalne lidere, kao i predstavnike biznis zajednice da se zajednički fokusiraju na rešavanje rastućeg problema nejednakosti u svetu i izrazila uverenje da se zajedničkim snagama može stvoriti budućnost kakvoj težimo.

"Danas smo suočeni sa dramatičnim, rastućim razlikama koje su nepihvatljive i zajedno moramo reagovati da ih prevaziđemo...Borba protiv nejednakosti nije stvar milosrđa, već stateški imperativ svih nas", rekla je juče Haris, koja je na pocetku skupa zahvalila predsedniku Francuske Emanuelu Makronu na prilici da se u Parizu okupe lideri iz čitavog sveta i započnu novu eru inspirisanu idejom o stvaranju zajedenicke buducnosti sa manje nejednakosti, da se bore za ideale koje su uvek postojali.

Tanjug/Sarahbeth Maney/The New York Times via AP, Pool

 

Globalno siromaštvo postalo je ekstremno kao i bogastvo, napravljeni progres po pitanju rodne ravnopravnosti ugrožen je, moramo se boriti da svako dete dobije pristup obrazovanju, ne smemo dozovliti da svaki četvrti čovek bude bez vode za piće, da pola planete nema pristup internetu, svaka treća žena da trpi nasilje, da je više od 50 odsto svetskog bogatstva u rukama jednog odsto čovečanstva, rekla je Haris.

Ona je naglasila "da je ključna reč za sve zašto", a da je to naučila od majke koja je bila naučnik i koja je sarađivala sa Insitutom Paster, zbog čega je tu instituciju posetila prvo po dolasku u Pariz.

Pozvala je sve vlade, lokalne i biznis lidere "da nastave da se pitaju zasto" i preduzimaju akcije.

Komentari (0)

Srbija