Politika

Mihajlović: Povećanje energetske efikasnosti nacionalni cilj

Komentari

Autor: Tanjug

12/11/2021

-

09:20

Mihajlović: Povećanje energetske efikasnosti nacionalni cilj
Zorana Mihajlović - Copyright mre.gov.rs

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas, povodom početka kampanje "Energetska efikasnost - okreni na zeleno“, da povećanje energetske efikasnosti treba da bude nacionalni cilj i da je to jedan od ključnih elemenata u ostvarivanju vizije o "zelenoj" Srbiji.

Uvajanjem četiri zakona iz oblasti rudarstva i energetike, među kojima je i novi Zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije, postavljen je temelj nove energetske politike Srbije, u čijem središtu su obezbeđivanje energetske bezbednosti, veće korišćenje zelene energije i borba protiv klimatskih promena, istakla je Mihajlovićeva.

Ona je ukazala da je ostvarivanje vizije o zelenoj Srbiji, u procesu energetske tranzicije, moguće ostvariti samo zajedničkim radom države, lokalne samouprave i građana, saopšteno je iz kabineta Mihajlovićeve.

Mihajlovićeva je istakla da je povećanje energetske efikasnosti jedan od ključnih elemenata u dostizanju tog cilja. Zelena Srbija donosi održivi razvoj, mnogo više električne i toplotne energije dobijene iz obnovljivih izvora. To znači i upotrebu novih tehnologija u procesu proizvodnje i distribucije energije i energenata, privredni rast i razvoj i zdraviju životnu sredinu.

"Doneli smo potpuno novi zakonski okvir u oblasti rudarstva i energetike. Započeli smo i izradu strateških dokumenata kojima ćemo utvrditi ciljeve i dinamiku promena u energetskom sektoru do 2050. godine", navela je Mihajlovićeva.

Dodala je da je u toku izrada integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana do 2030. godine sa projekcijama do 2050. godine i nove strategije razvoja energetike do 2040. godine sa projekcijama do 2050. godine.

"Naša vizija je da se do 2040. godine najmanje 40 odsto energije dobija iz obnovljivih izvora, a da do 2050. godine postanemo dekarbonizovana zemlja. Za realizaciju ovih ciljeva napravljen je novi plan investicija, koji obuhvata projekte u energetici i rudarstvu vredne 17 milijardi evra“, rekla je Zorana Mihajlović.

Ministarstvo rudarstva i energetike, uz podršku Evropske unije, počinje sprovođenje aktivnosti za podizanje svesti pod sloganom - OKRENI NA ZELENO. U narednom periodu javnosti će kroz različite promotivno-edukativne aktivnosti biti predstavljene mere i mogućnosti za pobolkjšanje energetske efikasnosti na svim nivoima.

"Danas u Srbiji trošimo oko 40 odsto više energije nego što je prosek u zemljama EU, što znači da godišnje kroz prozor bacimo proizvodnju jedne TE. Povećanje energetske efikasnosti mora da bude nacionalni projekat i u narednih nekoliko godina ulagaćemo u ovu oblast između 200 i 250 miliona evra godišnje, sa ciljem da za nekoliko godina smanjimo potrošnju energije za oko 20 odsto", naglasila je Mihajlovićeva povodom početka kampanje.

Objasnila je da je to važno zbog građana koji će smanjiti svoje račune, da će to značiti i rasterećenje energetskog sistema i zdraviju životnu sredinu.

U procesu pristupanja Republike Srbije EU Srbija radi na prenošenju zakonodavstva EU, kao i na implementaciji svih propisa, čime svoj energetski sistem prilagođava Evropskoj uniji. Kako bi proces pristupanja u ovoj oblasti bio sproveden efikasno i delotvorno, Evropska unija od 2000. godine Srbiji pruža podršku, koja je dostigla vrednost od više od 830 miliona evra, navedeno je u saopštenju.

Komentari (0)

Srbija