Politika

Brnabić: Teški primeri ugroženosti srpskog nasleđa na Kosovu, zalažemo se za depolitizaciju Uneska

Komentari

Autor: Tanjug

12/11/2021

-

11:19

Brnabić: Teški primeri ugroženosti srpskog nasleđa na Kosovu, zalažemo se za depolitizaciju Uneska
Brnabić: Teški primeri ugroženosti srpskog nasleđa na Kosovu, zalažemo se za depolitizaciju Uneska - Copyright TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ DAVID LEFRANC

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Srbije Ana Brnabić sastala se danas, drugog dana boravka u Parizu, sa generalnom direktorkom Uneska Odri Azule. Brnabić i Azile sastale su se na marginama 41. zasedanja Generalne konferencije Uneska.


Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da su teški primeri ugrožavanja srpskog kulturnog, istorijskog i duhovnog nasleđa na Kosovu i Metohiji dokaz koliko je važna uloga Uneska u zaštiti i očuvanju baštine.

Brnabić je, na 41. zasedanju Generalne konferencije Unesko u Parizu, naglasila da su četiri dragulja srpske srednjevekovne kulturne baštine na KiM - Visoki Dečani, Pećka Patrijaršija, Gračanica i Bogorodica Ljeviška, očuvani zahvaljujući tome što su upisani na listu ugrožene svetske baštine, ali je istakla da je još stotine lokaliteta I spomenika ugroženo.

"Srpska baština na Kosovu i Metohiji je od nemerljive važnosti, ne samo za nacionalni identitet Srbije, već i kao deo cenjene evropske i svetske baštine", rekla je premijerka Srbije.

Brnabić je ukazala na privrženost Srbije osnovnim principima Uneska - dijalogu I konsenzusu, a ne unilateralizmu, utemelljenim u Povelji UN i Ustavu Uneska.

"Iz tog razloga, mi se kontinuirano zalažemo za depolitizaciju Uneska", naglasila je Brnabić.

Samoproglašenoj državi Kosovo nema mesta u Unesku

Premijerka Srbije Ana Brnabić istakla je da je ključna tema i politika Srbije depolitizacija Uneska što, kako kaže, znači da takozvana samoproglašena država Kosovo nema šta da traži u toj organizaciji.

Brnabić je, posle panela na plenarnoj debati 41. zasedanja Generalne Skupštine Uneska u Parizu, odgovarajući na pitanja novinara, istakla da je Unesko organizacija koja se bavi pitanjima koja nemaju veze sa politikom, već sa obrazovanjem, kulturom, naukom i drugim sličnim pitanjima.

Tanjug/Sava Radovanović

 

"Kada kažemo depolitizacija, stojimo pri tome da takozvana država Kosovo nema šta da traži u Unesku. Unesko nije mesto gde ima prostora da se priča o tome da li Kosovo, koje nema stolicu u UN, kojeg nije priznalo više od polovine zemalja, treba da bude član te organizacije", kazala je premijerka.

Ističe da tzv. Kosovo nema šta da traži u Unesku i da članstvo Kosova nije tema i ne sme biti tema.

"Kada kažem depolitizacija, svi znaju šta to znači. I generalna direktorka Uneska Odri Azuel je rekla da neće depolitizaciju za vreme njenog mandata", dodala je Brnabić.

Na pitanje da li smatra da su premijer Albanije Edi Rama i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti iskoristili svoje prisustvo na Mirovnom forumu u Parizu da dodatno lobiraju za eventualno članstvo Kosova u Unesku, Brnabić je kazala da verovatno jesu i da pre svega misli na Kurtija.

Očekujem pozitivne vesti i podršku za klastere

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Parizu da očekuje pozitivne vesti i podršku Francuske za otvaranje jednog ili dva klastera na međuvladinoj konferenciji u decembru.

Brnabić je kazala da je sa predsednikom Francuske Emenuelom Makronom razgovarala o situaciji u Srbiji, ali pre svega u kontekstu evropskih integracija, odnosno da li možemo da računamo na podršku Francuske za otvaranje klastera na međuvladinoj konferenciji u decembru.

"Imamo spremna dva klastera za otvaranje, tako da očekujem tu pozitivne vesti i podršku Francuske, da li za jedan ili oba klastera, ali svakako značajnu podršku", rekla je premijerka na konferenciji za novinare.

Ona je kazala da joj je Makron rekao da prenese pozdrave predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, kao i čitavoj Srbiji da se sa radošću seća posete Beogradu.

"Imala sam danas dobre razgovore sa predsednikom Kipra, ali i Slovenije sa kojim sam takođe razgovarala o evropskim integracijama, odnosno o njihovoj podršci koja je jasna i nedvosmislena za otvaranje klastera i dalji napredak Srbije ka punopravnom članstvu EU, regionalnim odnosima, regionalnoj saradnji", rekla je Brnabić.

Premijerka je kazala da je u Parizu razgovara i sa visokim predstavnikom EU Žozefom Boreljom.

Beograd domaćin konferencije o nauci 2022. godine

Ana Brnabić najavila je danas da će Srbija u septembru 2022. godine biti domaćin skupa o nauci i održivom razvoju Uneska, koji će zajedno organizovati sa tom organizacijom.

"Pred nama je veliki posao, ali Srbiji je ukazana ogromna čast time što je organizator sa Uneskom, ali i time što će biti domaćin najvećeg naučnog skupa", kazala je premijerka.

Ona je istakla da Srbija teži da se pozicionira kao lider u razvoju veštačke inteligencije kroz njenu primenu i jedan od ključnih stubova u etici.

Brnabić je naglasila da će Srbija do kraja 2022. Imati skladište celokupne naučne produkcije iz Srbije sa slobodnim pristupom.

Ukazala je i da se Srbija posebno usredsredila na investicije u ruralne sredine s ciljem da skoro 100 odsto njene teritorije bude pokriveno brzim internet do 2025. godine.

 

 

Komentari (0)

Srbija