Politika

Gradonačelnik Bujanovca: Ne treba da se bavimo Otvorenim Balkanom sve dok Srbija ne prizna Kosovo

Komentari

Autor: Kosovo onlajn

13/11/2021

-

17:10

Gradonačelnik Bujanovca: Ne treba da se bavimo Otvorenim Balkanom sve dok Srbija ne prizna Kosovo
Nagip Arifi - Copyright Medija Centar Beograd

veličina teksta

Aa Aa

Gradonačelnik Bujanovca Nagip Arifi podržao je kosovsku vladu u odluci da ne učestvuje u inicijativi "Otvoreni Balkan", kao i uvedenu meru reciprociteta za registarske tablice sa Srbijom, dok istovremeno traži reciprocitet i u drugim oblastima, prenosi Kosovo pres.

Arifi kaže da inicijativa "Otvoreni Balkan" nije za "otvoreni Balkan, jer Srbija ne priznaje državu Kosovo".

Odluku kosovske vlade da ne bude deo inicijative "Otvoreni Balkan" vidi kao ispravnu jer se, navodi, o njoj ništa konkretno nije čulo. 

"Lično ne podržavam tu inicijativu. Sve dok Srbija ne prizna Kosovo kao nezavisnu državu onda nemamo zašto da se ne bavimo 'Otvorenim Balkanom', jer da biste otišli u Srbiju, morate proći kroz Kosovo", rekao je Arifi.

Uveren je da je mirno stanje koje trenutno vlada posledica toga što Srbija kontroliše sever Kosova, u protivnom, smatra, da bi Srbija počela da potiskuje Albance "Preševske doline".

Arifi navodi da bi sporazum Kosova i Srbije doveo do normalizacije života Albanaca u "Preševskoj dolini".

"Trenutna situacija u Preševskoj dolini je krhka i u političkom i u ekonomskom smislu. U političkom smislu umnogome utiče na to kako teku razgovori u Briselu između Kosova i Srbije. U ekonomskom smislu, Vlada Srbije nema volje da razvija taj deo teritorije. Nadamo se i verujemo da će vrlo brzo biti postignut dogovor između Prištine i zvaničnog Beograda, a onda se nadam da će se situacija normalizovati", rekao je Arifi.

Povodom upostavljanje reciprociteta za registarske tablice sa Srbijom, Arifi je rekao da se nada da će reciprocitet biti uveden i u drugim oblastima, posebno u nostrifikaciji diploma. 

"Jedan broj mladih ljudi nakon diplomiranja na fakultetima na Kosovu, Srbija ne prihvata... Situacija je trenutno mirna u tom pravcu dok Srbija kontroliše sever. U trenutku kada gubi tu privilegiju, Srbija će upotrebiti silu da potlači dalje Albance u Preševskoj dolini", dodao je Arifi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija