Politika

Iznenadna smrt verskog i političkog lidera: Šta očekuje Sandžak posle Muamera Zukorlića

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Stefan Goranović

18/11/2021

-

17:56

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

O političkom i verskom značaju Muamera Zukorlića za Sandžak možda najbolje govore hiljade koje su ga ispratile. Zukorlić, koji je iznenada preminuo 6. novembra, bio republički poslanik,  potpredsednik parlamenta, predsednik Skupštinskog odbora za obrazovanje, ali i lider jedne tri najznačajnije bošnjačke stranke u Srbiji. Bio je i čovek kontroverzi, koliko je hvaljen od svojih pristalica toliko, sa druge strane i kritkovan, kako zbog načina na koji je sprovodio svoj uticaj, tako i zbog političkog angažmana i sumnji u zloupotrebe. 

Smrt Zukorlića za mnoge u Sandžaku znači odlazak političara, verskog lidera, sposobnog i pragmatičnog intelektualca. 

Uz njegovo ime, međutim, vezuju se kontroverze. Bio je na čelu jedne od dve islamske zajednice u zemlji, one za koju se smatra da ima veći legitimitet, pod okriljem Sarajeva. 

Njegove pristalice naglašavaju da je upravo za Islamsku zajednicu i vakufsku imovinu uradio mnogo, protivnici, da je bilo velikih zloupotreba u poslovanju koje se dovodi u vezu s njim.

"Nisu mogli da prihvate njegovu nadmoć, njegovu superiornost koju je on imao u odnosu na njih. Verujte, Zukorlić se nije mogao uporediti sa bilo kim iz reda bošnjačkih političara", rekao je predsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Mevlud Dudić.

Posle Zorana Đinđića, u Beogradu je našao partnera tek u Aleksandru Vučiću. To su mu mnogi zamerali, zbog odnosa Vučića i vlasti u Beogradu prema genocidu u Srebrenici.

"Sve to što je činio i što je dogovarao, nama je bilo u interesu. A to što predsednik države, ili neko drugi negira legalno donete odluke, presude u Hagu, mi se s tim nikada nećemo miriti", dodao je Dudić.

Ime Muamera Zukorlića i nakon smrti izaziva oprečne reakcije, ali ono što je gotovo sigurno je da bi politička slika u Sandžaku mogla nepovratno da se promeni. Međutim, kako su građani i tamo duboko podeljeni po partijskim linijama, niko sa sigurnošću ne može da tvrdi kuda bi te promene mogle da odvedu.

O odnosima s drugim političarima iz Sandžaka možda najbolje govori činjenica da se SDA distancirala od svojih članova koji su otišli na ukop ili molitvu. Ova stranka je saopštila da je Zukorlićev SPP član Vučićeve velikosrpske koalicije. Iz SDP-a koju je osnovao Rasim Ljajić nisu želeli da govore o Zukorliću.

Sead Biberović iz organizacije Urban In za Euronews kaže da je Zukorlićeva smrt značajan događaj ne samo za Sandžak, već za celu zemlju, jer je bio uticajan i u religijskim i političkim krugovima.

"Bio je mlad, sposoban čovek, međutim, kada je dobio na tacni 1993, prvo religijsku vlast, religijsku moć, čini mi se da je izgubio nekakve svoje i uzuse i svoje nekakve ideale i postao je preambiciozan, hteo je uvek sve više i više i više i više, ali ne, nažalost, za zajednicu", naveo je Biberović.

Promena političke slike u Sandžaku

Euronews TV

Šta će odlazak Zukorlića značiti za Sandžak i bošnjačke političke partije?

Odlazak jake političke, religijske i poslovne figure poput Muamera Zukorlića oslabiće Stranku pravde i pomirenja, smatra politikolog Cvijetin Milivojević i dodao da je pitanje da li njegovi naslednici na čelu te stranke mogu da je vode na isti autorativan i harizmatičan način.

"Odlaskom gospodina Zukorlića gubi se ta osnovna nit Stranke pravde i pomirenja koja osim političke note, priče o pomirenju, nužnosti i suživota Bošnjaka i Srba u Sandžaku odosno Raškoj oblasti, nudila i nešto još što nisu mogle da nude ove dve druge stranke. Nudila je tu jednu vrstu religijske islamske potke koja je nesporno u tom trenutku bila na strani Zukorlića", rekao je Milivojević za Euronews Srbija.

Sa druge strane, Milivojević naglašava da se sada "posthumno prenaglašava moć Zukorlića u Sandžaku" i da treba imati u vidu da tamo postoje još dva jaka politička lidera Rasim Ljajić i Sulejman Ugljanin, te da je u Sandžaku raspored snaga na neki način ravnomeran.

Euronews TV

Istoričar Husnija Kamberović kaže da je Zukorlić imao velike političke ambicije. Ipak, dodaje, kao političar nije uspeo da ih ostvari.

"Mislim da on jeste zaista kao mlad čovek imao velike ambicije, ali njegova razina do koje je stigao je Sandžak. Da li je bio uspešniji kao verski lider ili politički to ne znam, zato što je bio i jedno i drugo, ali je ja bih rekao, to bih rekao da je bio njegov problem, prosto nije razlikovao svoju versku poziciju od svoje političke uloge", kaže Kamberović.

Naglašava da značajne promene ne očekuje, međutim, i on je saglasan da će Zukorlićeva stranka postepeno gubiti na snazi u Sandžaku.

"Ona je bila vezana za njegovu moć, harizmu, a on je tu harizmu nekad gradio na različite načine, često gubeći osećaj za pravdu i pomirnje o kome je tako često govorio. Sama činjenica šta se dogodilo sa rukovodstvom njegove stranke nakon njegove smrti, sin nasledio, neka vrsta feudalizacije političke stranke", dodao je on.

Bivši muftija Mešihata Islamske zajednice u Srbiji iznenada je preminuo 6. novembra u 51. godini, nakon predavanja koje je održao na Fakultetu za islamske studije u Novom Pazaru.

Komentari (0)

Srbija