Politika

Lajčak: Održan drugi sastanak Radne grupe Beograda i Prištine za tablice

Komentari

Autor: Tanjug

18/11/2021

-

19:34

Lajčak: Održan drugi sastanak Radne grupe Beograda i Prištine za tablice
Miroslav Lajčak - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je da su delegacije eksperata Beograda i Prištine danas održale drugi sastanak Radne grupe za registarske tablice.


"Delegacije su se konstruktivno angažovale i nastavile sa razmenom mišljenja. Ohrabrujem ih da pronađu trajno rešenje za dobrobit svojih građana", objavio je Lajčak na Tviteru.

Današnji sastanak je drugi susret Radne grupe delegacija Beograda i Prištine, prema dogovoru postignutom 30. septembra nakon krize na severu Kosova.

 

 

Podsetimo, sporazum koji je postignut 30. septembra prekinuo je krizu koja je jedanaest dana trajala na severu Kosova, na aministrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, nakon odluke Prištine o zameni registarskih tablica. Na prelaze su tada poslate jedinice kosovske vojske ROSU, dok su građani stupili u celodnevne proteste postavivši barikade kojima su prelazi blokirani.

Nakon jedanaest dana, postignut je sporazum u Briselu uz posredstvo EU kojim je predviđeno da se za registarske oznake uspostavi privremeni režim nalepnica dok se ne postigne konačno rešenje. To znači da će obe strane prelepljivati nalepnicama simbole na tablicama druge strane. 

Takođe, tada je dogovoreno i da se formira Radna grupa koja bi u narednih šest meseci trebalo da dođe do dogovora oko trajnog rešenja za pitanje primene odnosno priznavanja registrskih tablica između Beograda i Prištine. Nalazi Radne grupe trebalo bi da budu razmotreni na sastanku dijaloga Beograda i Prištine na visokom političkom nivou.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija