Politika

Brnabić: Sledeće nedelje sednica Kriznog štaba, na stolu moguće uvođenje propusnica i u drugim objektima

Komentari

Autor: Tanjug

19/11/2021

-

12:55

Brnabić: Sledeće nedelje sednica Kriznog štaba, na stolu moguće uvođenje propusnica i u drugim objektima
Tanjug/Sava Radovanović - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da će sledeće sedmice biti održana sednica Kriznog štaba na kojoj će, između ostalog, biti razmatrano eventualno uvođenje kovid propusnica i u drugim objektima.

Brnabić je kazala da je ta opcija uvek na stolu, ali da je bilo primarno da se kovid propusnice uvedu tako da se smanji bilo kakva mogućnost zloupotrebe.

"Učili smi od drugih zemalja i članica EU, gledamo kako da nešto ima efekat a ne bude marketinška mera koju će svi da pozdrave, a da u praksi ne znači mnogo", rekla je Brnabić na panelu "Imunizacija mladih", koji je održan na Fakultetu organizacionih nauka.

Brnabić je navela da medicinski deo Kriznog štaba i dalje zagovara da se kovid propusnice uvedu 24 sata u svim zatvorenim prostorima, osim u prodavnicama, ali da je važno kako sprovesti kontrolu poštovanja te mere.

"Mnogo je važnije da ljudi vide da se sprovodi kontrola tamo gde su uvedene propusnice nego da se uvedu svugde, a da nema kontrole. To je izuzetno teško sprovesti. Hteli smo da damo jasnu poruku da će širiti obim kovid propusnica, ali i da tako da to može da se sprovede i da se sankcionišu oni koji krše tu meru", rekla je Brmabić.

"To je razlog zašto idemo u postepeno uvođenje, ali to je uvek na stolu. Najvažnije da zastitimo živote i zdravlje i zdravstveni sistem, ali i ekonomiju jer je ova pandemija izuzetno skupa", naglasila je Brnabić.

Istakla je da je važno da se vodi računa i o mentaalnom zdravlju nacije, posebno mladih, kojima je, kako je istakla, pandemija virusa korona mnogo uzela.

Ocenila je da je epidemijska situacija u Srbiji svakim danom sve bolja, ali da ne znači da će tako ostati, naročiti, ako se, kako je istakla, ne poveća obuhvat vakcinacije.

"Propusnice najviše motivišu mlade da se vakcinišu"

Brnabić je izjavila da se pokazalo da kovid propusnice najviše motivišu mlade da se vakcinišu i da se od uvođenja te mere udvostručio prosečan broj imunizovanih na dnevnom nivou u starosnoj grupi između 18 i 30 godina.

Ona je navela da je pre uvođenja kovid propusnica dnevno vakcinisano oko 600 mladih između 18 i 30 godina, a da se nakon što su u ugostiteljskim objektima uvedene propusnice od 22h taj broj porastao na 1.500 vakcinisanih.

"Posle pomeranja te mere na 20 časova, broj vakcinisanih je porastao na 2.000 dnevno. U proseku se 1.200 mladih dnevno vakciniše što nije dovoljno i tako ne možemo da dođemo do 80 odsto imunizovanih", rekla je premijerka na panelu "Imunizacija mladih" koji su organizovali Fakultet organizacionih nauka, Studentski parlament Univerziteta u Beogradu i Studentska konferencija Univerziteta Srbije.

Premijerka je kazala da je u Srbiji protiv virusa korona vakcinisano 57 odsto punoletnog stanovništva, odnosno 3.074.510 građana među kojima su uglavnom stariji, koji su, kako je istakla, pokazali ogromnu odgovornost.

Tanjug/Tara Radovanović

 

Dodala je da je 54,4 odsto revakcinisanih, dok je treću dozu primilo 24,3 odsto punoletnih građana.

"Mislim da nam upravo zbog toga padaju brojevi zaraženih i da nam je kao društvu i zemlji zbog buster doze pružena druga šansa da završimo sa pandemijom i budemo potpuno bezbedni"istakla je premijerka.

Brnabić je iznela podatak da je u starosnoj grupi između 18 i 30 godina svega 27,5 odsto vakcinisanih ističući da je sada sve na mladima, a da studenti treba da budu primer i da pokrenu masovniju imunizaciju mladih.

"Mladi kažu da hoće da vide kako ce drugi, njihove bake i deke, proći ,pa će se onda vakcinisati. Kako smo došli do toga, to je fundametalnije od toga da li ćemo se vakcinisati jer od toga zavisi kako će nam zemlja i društvo izgledati u budućosti i zato mislim da studenti treba da povedu sada", rekla je premijerka.

Istakla je da je u borbi protiv pandemije pobeđuju drustva koja imaju jasnu individualnu odgivornost, građansku solidarnost i empatiju i koja su dobro organizovana i imaju vakcine što je kako je istakla, ogromna prednost Srbije.

"Mi treba da težimo da smo društvo gde ce mladi uvek biti na prvoj liniji fronta i da štite starije, roditelje,bslabije,hronične bolesnike", navela je Brnabić.

Dodala je da je samo četiri lokalne samouprave u Srbiji iimaju više od 50 odsto vakcinisanih u populaciji od 18 do 30 godina - opština Stari grad 59,4 odsto, Preševo 57,3 odsto, Vračar 56,5 odsto i Savski venac 53,4 odsto.

Premijerka je kazala da su u starosnoj grupi od 12 do 17 godina još lošiji rezultati i da je svega 3,13 odsto vakcinisanih, kao i da su sve lokalne samouprave u Srbiji ispod 20 odsto, a da najviše vakcinisanih u toj grupi ima beogradska opština Stari grad sa 16,9 odsto imunizivanih.

Ukazala je da je situacija u drugim evropskim zemljama dramatično drugačija navodeći primer Islanda, Portugala i Irske gde je u starosnoj grupi od 18 do 24 godine v više od 80 vakcinisanih.

"Moramo to da preokrenemo i kakvi god razlozi bili za skepsu moramo da razgovaramo o tome, imamo fantastične stručnjake koji mogu da odgovaraju na pitanja i dileme oko vakcinacije", naglasila je Brnabić.

Komentari (0)

Srbija