Društvo

Tim za škole doneo odluku kako će se od sledeće nedelje pohađati nastava

Komentari

Autor: RTS

19/11/2021

-

08:50

Tim za škole doneo odluku kako će se od sledeće nedelje pohađati nastava
Tim za škole doneo odluku kako će se od sledeće nedelje pohađati nastava - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić, Tanjug/Strahinja Aćimović, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Od ponedeljka, 22. novembra, u svim osnovnim i srednjim školama na teritoriji Republike Srbije učenici će pohađati nastavu po prvom neposrednom modelu, što znači da će svi učenici biti u odeljenjima, rekao je za RTS pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje Milan Pašić.

On je dodao da i dalje nema odluke o zimskom raspustu, da li će biti produžen ili ne. Kako je najavljeno, kada će početi zimski rasput i da li će biti produžen, odlučiće Tim za škole i Krizni štab.

Pašić je precizirao da je juče bila 15. sednica Tima za škole gde je utvrđeno da je došlo do postepenog poboljšanja epidemijske situacije i ubrzanog smanjenja pozitivnih slučajeva, što je ohrabrujuće.

Tanjug/AP/Michael Probst

 

"Nažalost, opšta stopa pozitivnih je i dalje velika. Verujem da su i dosadašnje mere dale rezultite. Od ponedeljka, 22. novembra, u svim osnovnim i srednjim školama na teritoriji Republike Srbije učenici će pohađati nastavu po prvom neposrednom modelu, što znači da su svi u odeljenju zajedno. Izuzev škola u kojima se odeljenja dele, pa oni idu na kombinovani model ili ako su slučajno prešli na onlajn", naveo je Pašić.

Govoreći o raspustu, naveo je da nije bilo još reči da li će raspust biti produžen ili pomeren, to će biti još jedna tema na sednici Kriznog štaba.

EPA/KOCA SULEJMANOVIC/Unsplash

 

Naveo je i da je mali broj kovid pozitivne dece u školama, to je oko 0,2 odsto od ukupne populacije.

"Imali smo 11 odeljenja koja su prešla na onlajn, 88 odeljenja se podelilo na grupe A i B i šest od tih podeljenih je prešlo na onlajn. To su mali procenti", kaže Pašić dodajući da je raspust imao neke efekte.

Podsetimo, tek što su se đaci vratili u škole posle jesenjeg raspusta, već je počelo da se priča o zimskom raspustu i da li će biti produžen. U Ministarstvu prosvete kažu da pitanje produžetka zimskog raspusta nisu razmatrali, da će se pratiti epidemiološka situacija, a da konačnu odluku donosi Krizni štab.

Sa druge strane, epidemiolog i član Kriznog štaba prof. Branislav Tiodorović navodi da ima razloga da zimski raspust bude produžen zbog korone, ali i zbog sezonskog gripa. Ističe da postoji nekoliko opcija o kojima će se tek razgovarati sa prosvetnim radnicima kako bi zauzeli jedinstven stav.

"Jedna od opcija je da zimski raspust počne za sve (Vojvodina i ostatak Srbije) 15. decembra, a druga je da raspust bude pred katolički Božić  23. decembra", kaže za Euronews Srbija dr Tiodorović.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je, povodom navoda o eventualnom pomeranju zimskog raspusta u školama, da prvo treba razmotriti šta savetuje medicinski deo republičkog Kriznog štaba i onda donostiti odluke.

"Stvarno je važno za decu da idu u školu. Ovo sada predugo traje, u martu će biti dve godine. Koliko god mi dobro sproveli onlajn nastavu, ipak to ne može da se poredi sa pravom nastavom u školama", rekla je predsednica Vlade za televiziju B92.

Premijerka je rekla da je njeno mišljenje da dok situacija ide na bolje treba držati stvari ovakve kakve jesu, da bi se dobio prostor za manevar u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije i potrebe za radikalnijim merama.

Forum gimnazija: Ne licitirajte oko raspusta

Forum beogradskih gimnazija pozvao je profesora dr Branislava Tiodorovića i druge članove kriznog štaba da prestanu da kroz medije licitiraju o datumu završetka prvog polugodišta.

"U kriznim situacijama, kakva je situacija sa koronom, potpuno je razumljivo da je neophodno imati poverenje u odgovorna lica koja upravljaju krizom. Međutim, konstantno licitiranje u medijima oko završetka prvog polugodišta unosi zabunu i nemir među učenike, nastavnike i roditelje i značajno povećava već postojeću frustraciju izazvanu nenormalnim uslovima u kojima se odvija nastava", poručili su iz Foruma beogradskig gimnazija.

Oni su istakli da očekuju od svih članova kriznog štaba da svoja mišljenja, stavove i predloge iznose na zajedničkim sastancima kriznog štaba i da u javnost izlaze sa prethodni usvojenim odlukama.

"Svako drugačije ponašanje vodi produbljivanju neizvesnoti i većoj nervozi, što se na kraju prelama preko leđa učenika i nastavnika, a posledično utiče i na gubitak poverenja u one koji donose odluke što nikome ne bi trebalo da bude u interesu", istakli su iz Foruma.

Komentari (0)

Srbija