Društvo

Produženje zimskog raspusta - epidemiolozi traže pomeranje i pominju dve opcije, Ministarstvo: Nismo to razmatrali

Komentari

Autor: S. Tuvić

18/11/2021

-

14:09

Produženje zimskog raspusta - epidemiolozi traže pomeranje i pominju dve opcije, Ministarstvo: Nismo to razmatrali
Produženje zimskog raspusta - epidemiolozi traže pomeranje i pominju dve opcije, Ministarstvo: Nismo to razmatrali - Copyright EPA/KOCA SULEJMANOVIC/Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Tek što su se đaci vratili u škole posle jesenjeg raspusta, već je počelo da se priča o zimskom raspustu i da li će biti produžen. U Ministarstvu prosvete kažu da pitanje produžetka zimskog raspusta nisu razmatrali, da će se pratiti epidemiološka situacija, a da konačnu odluku donosi Krizni štab.

Sa druge strane epidemiolog i član Kriznog štaba prof. Branislav Tiodorović navodi da ima razloga da zimski raspust bude produžen zbog korone, ali i zbog sezonskog gripa. Ističe da postoji nekoliko opcija o kojima će se tek razgovarati sa prosvetnim radnicima kako bi zauzeli jedinstven stav.

"Jedna od opcija je da zimski raspust počne za sve (Vojvodina i ostatak Srbije) 15. decembra, a druga je da raspust bude pred katolički Božić  23. decembra", kaže za Euronews Srbija dr Tiodorović.

Napominje da slave, ali i katolički i pravoslavni Božić, kao i Nova godina predstavljaju epidemiološki rizik za širenje virusa korona, te da će zbog toga medicinski deo Kriznog štaba tražiti da se raspust produži.

"Tradicionalno, građani Srbije koji rade u Zapadnoj Evropi dolaze pred katolički Božić na odmor. Zato je važno da se raspustom obuhvatimo sve praznike. Međutim, sve to tek treba da dogovorimo sa prosvetnim radnicima i da zauzmemo zajednički stav. Ima više opcija, videćemo koja je najbolja da se smanji rizik na najmanju meru što se tiče širenja virusa, ali i da prosvetari mogu da organizuju rad", pojasnio je on.

Šta je predviđeno školskim kalendarom

Prema zvaničnom kalendru zimski raspust trebalo je da počne 31. decembra, da se đaci vrate u školske klupe 24. januara. Školski kalendar se razlikuje za obrazovne ustanove u Vojvodini. Za njih se prvo polugodište završava nedelju dana ranije. Na zimski raspust odlaze 24. decembra, a u školu se vraćaju 17. januara.

U Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za Euronews Srbija kažu da pitanje produžetka zimskog raspusta za sada nije razmatrano.

"Кao i do sada Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja će pratiti situaciju u obrazovnim ustanovama i preporuke nadležnih zdravstvenih institucija. Odluka o eventualnom produžetku zimskog raspusta može biti doneta na nivou Кriznog štaba", poručuju iz Ministarstva prosvete.

Inače jesenji raspust koji je kalendarom predviđen za 11.i 12. novembar produžen je tri dana zbog loše epidemiološke situacije u zemlji. Đaci su na raspustu bili od 8. novembra do 12. decembra, a sa vikendima pauza je trajala devet dana.

Efekat produžetka jesenjeg raspusta

Kakav je bio efekat produženja zimskog raspusta još se ne zna. Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da će biti vidljiv za sedam do deset dana. Imao je pozitivno dejstvo ukoliko se broj zaraženih bude smanjivao na dnevnom nivou. On je za Euronews Srbija rekao da problem što su roditelji iskoristili pauzu da sa decom odu na odmor.

"Zlatibor i Vrnjačka banja nisu imali prazan krevet za vreme jesenjeg raspusta. Mi smo produžili jesenji raspust kako bi se smanjili kontakti. Za sedam do deset dana videćemo efekat jesenjeg raspusta. Ukoliko nastave da padaju brojke znači da su se svi pridržavali mera", naveo je on.

Kako kaže pad broj zaraženih u poslednjih nekoliko dana ne sme da zavara i da se ljudi opuste, jer vrlo brzo može doći do ponovnog rasta broja zaraženih.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija