Društvo

Krizni štab usvojio nove mere: Produženi jesenji raspust i kovid propusnice u ugostiteljskim objektima od 20 časova

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/11/2021

-

17:37

Krizni štab usvojio nove mere: Produženi jesenji raspust i kovid propusnice u ugostiteljskim objektima od 20 časova
Tanjug/Miloš Milivojević, profimedia, Tanjug/AP/Michael Probst - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević, profimedia, Tanjug/AP/Michael Probst

veličina teksta

Aa Aa

Produženi jesenji raspust za đake na devet dana i produženje važenja kovid priopusnica sa 22 na 20 časova i to od ponedeljka, nove su mere koje je done Krizni štab za borbu protiv koronavirusa na današnjoj sednici.

Krizni štab za borbu protiv koronavirusa usvojio je predlog Tima za škole kojim se predviđa da osnovci i srednjoškolci ne idu u škole od ponedeljka, 8. novembra do petka, 12. novembra, sa vikendima to je ukupno devet dana, saopštilo je Ministarstvo prosvete nakon sednice Kriznog štaba.

Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja,  je posle današnje sednice štaba navela da će kovid propusnice za ugostiteljske objekte koje su do sada važile od 22 časa, važiti od 20 časova, a ta mera je proširena i na kockarnice, kasina i slot klubove s tim da će objekti moći da rade 24 sata.

"Videli smo da su kovid propusnice imale značajnog efekta na učestalost vakcinacije i u skladu sa tim rešili smo da ih produžimo da one važe od 20 časova. Od 20 sati pa na dalje važiće kovid propusnica, tačnije da bi neko bio u ugostiteljskom objektu moraće da ima propusnice, stupiće na snagu od ponedeljka, uz striktne kontrole. S tim što će svi ti objekti moći da rade 24 časa", naglasila je Kisić Tepavčević.

Ona je ocenila da je epidemiološka situacija prilično nepovoljna iako je dostignut plato.

Kako je navela, više od tri miliona građana Srbije je dobilo makar jednu dozu vakcine što nije dovoljno, tim pre što je virus mutirao i lakše se prenosi. Ona je ponovila apel na vakcinaciju ističući da je tek svaka četvrta osoba od 18 do 30 osoba vakcinisana.

Na pitanje da li se razmatra obavezna vakcinacije, Kisić Tepavčević je odgovorila da postoje vakcine koje su obavezne ali da bi jedna mera bila uspešna nije dovoljno promeniti pravilnik već zaista naći način za njeno sprovođenje, dodala je.

"Pokazalo se nakon miliona primljenih doza da su ove vakcine bezbedne i praktično nismo imali ozbiljne neželjene efekte koji bi zahtevali hospitalizaciju, praktično su sve bile lokalne reakcije uobičajne za sve vakcine", rekla je ministarka.

Odgovarajući na pitanje o riziku na okupljanjima poput slava, navela je da za očuvanje sopstvenog zdravlja svako mora da bude zainteresovan sam.

"Nemojte samo da pričamo o Kriznom štabu koji štiti ljude. Ova država je ponudila zdravstvenu negu od 24 časa svakom građaninu. U bilo kom momentu možete da tražite pomoć lekara. Država je nabavila vakcine, i omogućila lečenje svakom pacijentu", rekla je ministarka.

Darija Kisić Tepavčević je istakla da će uraditi sve da svi oni lekari koji šire bilo kakve dezinformacije, izgube licencu.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Jedina mera koja je dosad uvedena u novom talasu virusa korona, koji je počeo još u avgusta, bila je uvođenje kovid propusnica u sve ugostiteljske objekte posle 22 sata. Ta mera primenjuje se od 23. oktobra, a sa kaznama se krenulo dva dana kasnije.

Validna kovid propusnica podrazumeva potvrdu o primljenoj vakcini. Za one koji nisu vakcinisani važeći kovid sertifikat je i negativan PCR test ne stariji od 72 sata, negativan antigenski test koji nije stariji od 48 sati.

Kovid propusnica može biti i potvrda o preležanoj koroni koja nije starija više od sedam meseci, kao i potvrda o pozitivnom testu na antitela (IgG), ne stariji od tri meseca koji je urađen u državnoj laboratoriji.

Kovid propusnica nije potvrda koja se dobija nakon vakcinacije, već digitalni zeleni sertifikat koji se može dobiti preko eUprave u elektronskom obliku. Za one koji nisu vešti sa tehnikom, digitalni zeleni sertifikat mogu dobiti i na šalterima Pošte. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija