Politika

Hajdari: Pripremiti se za reciprocitet, potreban i u politici

Komentari

Autor: Tanjug

22/11/2021

-

13:43

Hajdari: Pripremiti se za reciprocitet, potreban i u politici
Pixabay - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Kosovska ministarka industrije, preduzetništva i trgovine Rozeta Hajdari izjavila je danas da bi u odnosima sa Beogradom trebalo da postoji reciprocitet i u politici, a ne samo po pitanju trgovine.

Govoreći o trgovinskom reciprocitetu sa Beogradom, Hajdari je rekla da je potrebno još raditi na pripremi institucija ako žele da primene takvu meru i ocenila da je neophodno zaštiti lokalne proizvođače, prenosi prištinska Ekonomija onlajn.

Ona tvrdi i da Priština ima neravnopravan tretman u odnosu sa Beogradom i smatra da je neprihvatljivo da se članica CEFTA i dalje predstavlja preko UNMIK-a.

"Kosovo mora da igra konstruktivnu ulogu u bilateralnom dijalogu. Kosovo nije pravilno predstavljeno. Zašto Kosovo nije zatražilo odlazak UNMIK-a preko CEFTA? Kosovo je predstavljeno preko UNMIK. Još čekamo da nam se CEFTA obrati. Nastavićemo da insistiramo da se Kosovo tretira ravnopravno", rekla je Hajdari.

Ona je, tokom javne diskusije "Trgovinske barijere između Kosova i Srbije", koju je organizovao Demokratski institut Kosova (KDI), u saradnji sa Odborom za privredu, industriju, preduzetništvo i trgovinu, ocenila da je Priština u predlnosti jer će, kako tvrdi, moći da se ne saglasi sa odlukama donetim u CEFTA.

Hajdari je, međutim, upitala gde će stati kamioni ako Priština zaustavi proizvode iz centralne Srbije.

"Potrebno je da radimo da pripremimo institucije, ako želimo da primenimo reciprocitet. Vlada je posvećena svakom instrumentu da zaštiti našeg proizvođača punim dokazima. Reciprocitet vidim u predstavljanju Kosova u politici, a ne samo u trgovinskom pitanju", rekla je Hajdari.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija