Politika

"Glasao bih za ujedinjenje sa Albanijom": Petković pozvao Međunarodnu zajednicu da reaguje zbog Kurtijeve izjave

Komentari

Autor: Tanjug

20/11/2021

-

20:26

"Glasao bih za ujedinjenje sa Albanijom": Petković pozvao  Međunarodnu zajednicu da reaguje zbog Kurtijeve izjave
Petar Petković - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petar Petković, reagovao je na izjavu Aljbina Kurtija da bi u budućnosti glasao za ujedinjenje Kosova sa Albanijom "pod demokratskim uslovima".

"Međunarodna zajednica mora konačno da počne da reaguje na opasne i ratnohuškačke izjave Aljbina Kurtija o fašističkom konceptu Velike Albanije koji podrazumeva ujedinjenje južne srpske pokrajine sa Albanijom", rekao je Petković.

"To reagovanje međunarodne zajednice mora da bude odlučno, pre nego što Kurti pomisli da ćutanje znači odobravanje i da ima zeleno svetlo da region uvuče u novu spiralu sukoba. Upozoravam da pretnje jednostranim prekrajanjem granica u sebi nose implicitnu pretnju sukobima, i da mogu podstaći slične aspiracije u regionu", poručio je Petković u saopštenju.

Iako su, kako je dodao, "Kurtiju usta puna mira i stabilnosti, Kurti zna da stvaranje takozvane Velike Albanije znači fatalnu destabilizaciju regiona i izazivanja domino efekta sa nesagledivim posledicama".

"Ne može biti mirnog i demokratskog referenduma o stvaranju 'Velike Albanije', jer oni koji bi na tom referendumu glasali ne raspolažu Kosovom i Metohijom i protiv sebe bi imali većinski deo čovečanstva koji podržava međunarodno pravo", naglasio je Petković.

"Oni koji ga podržavaju, neka dobro razmisle"

Dodao je i da oni koji podržavaju Kurtija u, kako je rekao, fašističkim i ekspanzionističkim idejama, neka dobro razmisle šta i koga podržavaju i čemu takva politika vodi.

"Jer kakav je Kurti u svojim suludim namerama najbolje pokazuje što odbacuje Zajednicu srpskih opština, a svesrdno prihvata i traži Veliku Albaniju, koja je tokom Drugog svetskog rata kao fašistički projekat, dovela do istrebljenja ogroman broj srpskog stanovništva, čineći nezapamćene zločine", istakao je Petković.

profimedia

 

"Srbija i srpski narod čuvaće stabilnost regiona do poslednjeg daha, ali Kurti je sasvim očigledno čovek podlih i opasnih namera i marioneta pojedinih centara moći koji bi ponovo na Balkanu da igraju ratne igre", naglasio je Petković.

Kurti je u intervjuu za švajcarski onlajn magazin "Monokl" izjavio je da bi u budućnosti glasao za ujedinjenje sa Albanijom, ali samo ako bi se takav referendum sproveo mirno i demokratski, prenela je prištinska "Gazeta Ekspres".

Kurti je rekao i da je Kosovo proglasilo nezavisnost od Srbije, a ne od Albanije.

"U budućnosti, ako bi se to predstavilo kao demokratski referendum, glasao bih za to, ali ponavljam, samo ako je sprovedeno na miran i demokratski način", rekao je Kurti na pitanje kako bi glasao na referendumu o ujedinjenju sa Albanijom.

Simić: EU i SAD da reaguju na neodgovorne i opasne izjave

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić pozvao je večeras Evropsku uniju i SAD da reaguju na, kako je naveo, neodgovorne i opasne izjave premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

"Isti onaj Kurti koji zapadnim liderima govori kako je manjkavost Zajednice srpskih opština jednonacionalni sastav, sada javno govori kako bi glasao za ujedinjenje sa Albanijom, što je eufemizam za Veliku Albaniju. Licermerje svetskih razmera", naveo je Simić na Fejsbuku.

Da nije, kako je rekao, žalosno, bilo bi smešno.

"Nadam se da ce EU i SAD reagovati na ove neodgovorne i opasne izjave koje uznemiravaju građane, posebno Srbe. Mir je vrednost koja se mora čuvati od ovakvih politicara", poručio je Simić.

Srpska lista: Kurti pokazao pravo lice

Na Kurtijevu izjavu reagovala je i Srpska lista, saopštivši da je Kurti "izjavom kako bi rado glasao za stvaranje Velike Albanije, pokazao svoje pravo lice", koje je, kako ocenjuju, "neuspešno skrivao sve ovo vreme, i koje su neki zapadni političari zanemarivali".

"Onaj isti Aljbin Kurti koji je govorio protiv Zajednice srpskih opština kao 'monoetničke zajednice' sada govori o Velikoj Albaniji, koja ne bi bila ništa drugo nego jednonacionalna tvorevima", navodi se u saopštenju SL.

"Da li su ovo evropske vrednosti, tako što se od najviših kosovskih predstavnika poziva na stvaranje tvorevine koja je poslednji put postojala samo za vreme fašističke okupacije ovih prostora. Pitamo se šta još treba da se desi pa da Evropska unija, ali i istaknute zemlje zapadne Evrope reaguju na ovakve antievropske izjave kojima se najdirektnije ugrožava mir i spokojstvo građana", navode iz SL.

Srpska lista, kako se dodaje, najoštrije osuđuje ove iracionalne izjave koje izazivaju osećaj nesigurnosti kod građana i koje im potvrđuju da se na čelu vlade u Prištini nalazi krajnje neodgovorna osoba koja nije svesna ni svoje odgovornosti ni situacije na Zapadnom Balkanu.

Komentari (0)

Srbija