Biznis vesti

Energetska kriza na Kosovu: KEDS i KESCO samo u oktobru uvezli struju za više od devet miliona evra

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Anđelka Ćup

20/11/2021

-

15:30

Energetska kriza na Kosovu: KEDS i KESCO samo u oktobru uvezli struju za više od devet miliona evra
Energetska kriza na Kosovu: KEDS i KESCO samo u oktobru uvezli struju za više od devet miliona evra - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Kompanije za distribuciju i snabdevanje električnom energijom na Kosovu KEDS i KESCO tokom oktobra ove godine, uprkos lepom vremenu, uvezle su struju u vrednosti od 9,15 miliona evra, odnosno 37.753 megavat/sati, saopšteno je iz ova dva preduzeća. To je povećanje od 1,5 miliona evra u odnosu na isti period prošle godine.

"Ovo povećanje je rezultat ekstremnih cena i povećane potražnje. KEDS i KESCO su u oktobru kupovali struju po prosečnoj ceni od 242 evra po megavat/satu, što je skoro pet puta više u odnosu na oktobar 2020. godine, kada se struja uvozila po prosečnoj ceni od 49 evra po megavat/satu. Potrošnja je povećana za 18 odsto u odnosu na isti period prošle godine", navodi se u saopštenju KEDS-a.

U novembru je, kako se navodi, nastavljena kupovina struje, po većim cenama nego u oktobru. Nastupajuči pad temperature će povećati potrošnju, a to podrazumeva dodatni uvoz jer je domaća proizvodnja nedovoljna i pokriva malo više od 50% potreba građana i privrednih subjekata.

"Procenjuje se da će biti astronomskih i nedopustivo visokih troškova, ne samo za KEDS i KESCO, već i za sve građane Kosova. Zbog toga je neophodna maksimalna štednja i racionalno korišćenje alternativnih oblika grejanja u celoj zemlji", zaključuje se u saopštenju.

Kosovski premijer Aljbin Kurti na konferenciji za medije pre četiri dana, na pitanje Euronewsa Srbija da li građani Kosova mogu da očekuju poskupljenje i redovno snabdevanje električnom energijom, istakao da na tu temu uskoro očekuje izveštaj Ministarstva ekonomije, odseka za energetiku.

"Ono što mogu da vam kažem, jeste da ćemo izraditi energetsku strategiju koja je nedostajala Kosovu i videćemo kako će se odvijati situacija u narednim godinama i kako će izgledati naredna decenija. Naravno da imamo informacije o povećanju cena energije u svetu. Ne znam u kolikoj meri ćemo mi moći da sačuvamo našu energetsku nezavisnost, ali ćemo učiniti sve najbolje moguće. Istovremeno, ne želim da budemo žrtve različitih spekulanata koji ostvaruju korist od ove krize kojoj i oni sami doprinose. Dakle, svi oni koji imaju korist od ove krize, oni ustvari doprinose stvaranju tih kriza. Dobro bi bilo da se građani ne plaše i da niko ne podržava one koji žele da prouzrokuju paniku i da budu sigurni da će Vlada Republike Kosovo učiniti najbolje moguće po pitanju snabdevanja električnom energijom", rekao je Kurti.

Podsećamo da Kosovo više nije u sklopu elektromreže Srbije, već je od decembra prošle godine u zajedničkom sistemu za snabdevanje električnom energijom sa Albanijom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis