Politika

Osmani sa Lajčakom: Kosovo je posvećeno dijalogu Beograda i Prištine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/11/2021

-

20:12

Osmani sa Lajčakom: Kosovo je posvećeno dijalogu Beograda i Prištine
Osmani sa Lajčakom: Kosovo je posvećeno dijalogu Beograda i Prištine - Copyright Euronews/Anđelka Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Kosovo je posvećeno dijalogu sa Srbijom, saopšteno je iz kabineta kosovske predsednice Vjose Osmani Sadriu, posle sastanka  sa izaslanikom Evropske unije za dijalog Miroslavom Lajčekom.

Na sastanku koji je bio zatvoren za javnost, Lajčak i Osmani su razgovarali o dešavanjima u regionu i o toku dijaloga između Beograda i Prištine.

Kako je saopšteno, Osmani je istakla da uspeh dijaloga nije bitan samo za Kosovo, već i za čitav region, kao i da je Kosovo konstruktivna strana u tom procesu, ali da epilog dijaloga mora da bude međusobno priznanje.

"Na sastanku je predsednica Osmani takođe istakla hitnost tretiranja destabilizujućih tendencija u regionu, potencirajući da se poslednji događaji u regionu ne mogu videti samo iz ugla pitanja Zapdnog Balkana, već kao direktno suprotstavljanje vrednostima koje predstavlja Evropska unija i demokratsko društvo", piše u saopštenju.

S druge strane, Lajčak je istakao potrebu za aktivizmom EU na povećanju kredibiliteta procesa proširenja i potvrđivanja evropske budućnosti za Kosovo i Zapadni Balkan. On je istakao da postoji prostor za napredak u okviru dojaloga, a potencirao je stratešku bitnost ovog procesa za EU. ​

Novi sastanak sa Kurtijem

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine se takođe u Prištini sastao i sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem. 

Sastanak je takođe bio zatvoren za javnost, a pri izlasku iz zgrade kosovske vlade, Lajčak je kratko rekao:

"Pripremamo sastanak između Vučiča i Kurtija, ali pošto analiziram rezultate svoje posete. Ove nedelje sam se dva puta sastao sa premijerom Kurtijem i razgovarao sam i sa predsednikom Vučićem. Razlog nije samo sastanak Kurtija i Vučića, već rad u pravcu postizanja pozitivnih rezultata", rekao je Lajčak.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija