Politika

Evropska unija šalje avion da nadgleda Lamanš zbog migranata

Komentari

Autor: Tanjug

28/11/2021

-

19:53

Evropska unija šalje avion da nadgleda Lamanš zbog migranata
Udavila se 24 migranta u pokušaju da pređu Lamanš - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Agencija Evropske unije za granice će uskoro koristiti avion koji će nadgledati obale Lamanša zbog migrantske aktivnosti, nakon što se 27 ljudi utopilo ove nedelje zbog prenatrpanog čamca, dok su pokušavali iz Francuske da se domognu Velike Britanije.

Zvaničnici EU su se složili o slanju aviona danas nakon hitnog sastanaka u francuskoj luci Kale, preneo je AP.

Oni su se takođe dogovorili da rade zajedno još jače protiv krijumčara ljudi, koji koriste neispravne čamce kada prebacuju migrante iz Avganistana, Sudana ili nekih drugih zemalja.

Zvaničnici Velike Britanije nisu bili prisutni na sastanku u Kaleu, nakon što je u sredu izbila nova politička kriza između Velike Britanije i Francuske, dodaje AP.

Jedni drugi optužuju da ne rade dovoljno dobro da odvrate ljude da ne prelaze Lamanš, dok su se članice EU dugo sporile oko toga kako da se nose sa migrantskom krizom.

"Moramo da uradimo sve da sprečimo gubitak života. Moramo da sprečimo haos na našim spoljnim granicama", rekla je komesar za unutrašnja pitanja EU Ilva Johanson, pozvavši obaveštajne službe da dele podatke i vlade da izdvoje više novca.

Od 1. decembra, ispred Službe EU za granice, Fronteks, avion će pomagati Francuskoj, Belgiji i Holandiji da nadgledaju njihove odbrane i da bolje otkrivaju mreže krijumčara, rekao je ministar policije Francuske Žerald Darmanin.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija