Politika

Evropski savet usvojio nova merila za Srbiju i Crnu Goru, šta se menja

Komentari

Autor: Euronews

11/05/2021

-

16:45

Evropski savet usvojio nova merila za Srbiju i Crnu Goru, šta se menja
Evropski savet usvojio nova merila za Srbiju i Crnu Goru, šta se menja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropski Savet saglasio se o primeni revidirane metodologije proširenja na pristupne pregovore sa Crnom Gorom i Srbijom, nakon što su obe zemlje kandidati prihvatile novu metodologiju. 

Promene će biti prilagođene postojećim pregovaračkim okvirima sa Crnom Gorom i Srbijom tokom narednih međuvladinih konferencija, navodi se na sajtu Evropskog Saveta.

"Evropska unija i njene države članice dosledno izražavaju svoju nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana. Ova čvrsta perspektiva punopravnog članstva u EU za Zapadni Balkan zasnovana na zaslugama u skladu je sa političkim, bezbednosnim i ekonomskim interesima Unije", navodi se u saopštenju i dodaje:

"Kredibilna perspektiva pristupanja je ključni pokretač transformacije u regionu i jačanja mogućnosti za našu kolektivnu sigurnost i prosperitet. To je ključno sredstvo za promociju demokratije, vladavine zakona i poštovanja osnovnih prava, koja su ujedno i glavni pokretači ekonomskog razvoja, socijalne integracije i osnovno sidro za podsticanje regionalnog pomirenja i stabilnosti. Održavanje i unapređenje ove politike neophodno je za kredibilitet EU, za uspeh EU i za uticaj EU u regionu i šire".

Snažniji fokus na temeljnim reformama

Ana Paula Zakarias, državna sekretarka za evropske poslove Portugalije izjavila je da se poboljšanje procesa pristupanja Crne Gore i Srbije fokusira na nekoliko elemenata, a među prvima je snažniji fokus na temeljne reforme.

"Ovo je ključno za ostvarivanje njihove evropske perspektive. To zahteva jači fokus tokom procesa pristupanja na vladavinu zakona, osnovna prava, funkcionisanje demokratskih institucija i reformu javne uprave, kao i na ekonomske kriterijume", rekla je ona i poručila da međuvladine konferenije na ministarskom nivou moraju da budu redovnije.

Time će se, kako je istakla, ojačati i dijalog sa zemljama kandidatima i pomoći da se usredsrede napore na ključne reforme koje bi trebalo da omoguće dalji napredak.

"Grupisanje pregovaračkih poglavlja trebalo bi da pomogne zemljama kandidatima da ubrzaju pripreme u pojedinačnim poglavljima i stave veći fokus na osnovne sektore i najvažnije i najnužnije reforme. Takođe bi trebalo da pomogne u identifikovanju ubrzanih mera integracije", dodala je Ana Paula Zakarias.

Brnabić na večeri u Briselu

U međuvremenu je Tanjug saznao da da će premijerka Ana Brnabić predstavljati Srbiju na večeri lidera Zapadnog Balkna koju će 18. maja organizovati šef diplomatije EU Žosep Borelj.

"Pozivnice su poslate, spisak zvanica objavićeno tokom sledeće nedelje”, navode u Boreljovom kabinetu.

Istog dana predsednik Srbije Aleksandar Vučić naćiće se u dvodnevnoj radnoj poseti Pragu.

Već tradicionalna večera šest lidera Zapadnog Balkna sa šefom diplomatije EU za cilj ima pregled celokupne političke situacije na Zapadnom Balkanu.

Ovoga puta najavljena je i geopolitička rasprava najvišim zvaničnicima iz regiona, ali i inicijativa Brisela za većim angažmanom EU u regionu.

"Region je deo problema, ali i deo rešenja. Moramo da ga sagledamo iz geopolitičkog ugla i to ćemo uraditi i sledeće nedelje sa, nadam se, svim liderima sa Zaopadnog Balkana", poručio je Borelj.

Šef diplomatije EU je za jun najavio još jednu raspravu u Savetu EU o Zapadnom Balkanu u svetlu predloga o većem angažamanu EU u regionu.

"Sada je trenutak da iskoristimo momentum da se više angažujemo sa regionom", poručio je Borelj.

On zaključuje da su se ministri spoljnih poslova EU tokom jučerašnje strateške debate o Zapdnom Balkanu složili u oceni da ”region ima specijalnu ulogu u Evropi i za Evropu”.

Kad su počeli pregovori?

Podsetimo, sredinom marta prošle godine, evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji predstavio je novu metodologiju u pristupnim pregovorima za Srbiju i Crnu Goru.

profimedia

 

Novi proces zasnovan je na objektivnim kriterijumima, rigoroznim pozitivnim i negativnim uslovljavanjima i reverzibilnosti. Njegov kredibilitet je ojačan još snažnijim fokusom na temeljne reforme, počev od vladavine zakona, funkcionisanja demokratskih institucija i javne uprave, kao i ekonomija zemalja kandidata.

Pristupni pregovori Crne Gore započeli su u junu 2012. godine, kada je pregovarački okvir sa Crnom Gorom predstavljen na prvom sastanku pristupne konferencije na ministarskom nivou, 29. juna 2012. godine.

Sledeći koraci

Elementi revidirane metodologije proširenja biće predstavljeni svakoj od dve zemlje kandidata na sledećem sastanku međuvladine pristupne konferencije na ministarskom nivou.

Pristupni pregovori Srbije započeli su u januaru 2014. godine, kada je pregovarački okvir sa Srbijom predstavljen na prvom sastanku pristupne konferencije na ministarskom nivou, 21. januara 2014.

Komentari (0)

Srbija