Politika

Spor zbog slučaja Kliničkog centra Vojvodine: Tajna kovid zona o kojoj mnogi zaposleni nisu ništa znali

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/12/2021

-

18:15

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Pokrajinske vlade, Igor Mirović, saopštio je juče da je odluka Skupštine Vojvodine o preuzimanju osnivačkih prava nad Univerzitetskim kliničkim centrom nezakonita i nestatutarna. Cilj je, kaže, bio da se sakriju nezakonitosti u radu Klinike za infektivne bolesti, koja je i nakon otvaranja kovid bolnice, nastavila da prima inficirane pacijente. O kakvoj je tajnoj kovid zoni reč, kako je to uticalo na funkcionisanje Kliničkog centra Vojvodine i šta je pozadina priče, dan kasnije malo ko želi da objasni. 

Da je u Kliničkom centru Vojvodine postojala nezvanična kovid zona, suprotno uputstvima i zdravstvenim pravilima, javnosti je saopštio predsednik Pokrajinske vlade. Odluka koju je 30. novembra usvojila Skupština Vojvodine imala je za cilj, naveo je, da izvrši pritisak na upravu Kliničkog centra da sakrije uočene nezakonitosti. One su za posledicu imale i jedan broj novoobolelih koji su bili u kontaktu sa lečenima, a da to nisu znali, jer nije bila uspostavljena crvena zona, napisao je Mirović u saopštenju. 

"Dokumentacija se nalazi u Kliničkom centru. Ne znam zašto javnost ne bi imala uvid u tu dokumentaciju, jer se ne radi ni o državnoj, ni o službenoj tajni", rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, a na pitanja o kakvoj zoni se tamo radilo i ko su pacijenti koji su se tamo lečili, kaže da je sve "naveo u saopštenju veoma jasno".

Za sada, međutim, dokumentaciju javnosti ne pokazuju ni Mirović, iako je u saopštenju najavio da će to učiniti, niti Klinički centar Vojvodine. Od petka nije jasno ni ko je trenutno na čelu te ustanove. 

Ko će da bira novog direktora?

Iz KCV su se, nakon više upita, oglasili tek kratkim saopštenjem u kom navode da je dosadašnja v.d. direktorka Edita Stokić na bolovanju, da je menja upravnik Urgentnog centra Dragan Nikolić, te da je za javnost najbitnije da Univerzitetski klinički centar Vojvodine nesmetano funkcioniše kada je u pitanju prijem i zbrinjavanje pacijenata. O nezvaničnoj kovid zoni i optužbama koje je izneo predsednik Pokrajinske vlade, nema nikakvih izjava.

"Da li će i kada biti imenovan direktor Kliničkog centra znaćemo u narednih nekoliko nedelja ili meseci", rekao je Mirović novinarima.

Nejasno je, međutim, ko će ga birati. Prema novoj odluci koju su usvojili pokrajinski poslanici, osnivačka prava, pa time i izbor novog direktora od Vlade je preuzela Skupština Vojvodine. Mirović ponavlja - to nije u skladu sa zakonom i Statutom.   

"Ne znam šta bih vam rekao. Ja sam sve juče izneo u saopštenju. Sve drugo što želite da saznate treba da pitate, ne samo mene, nego i druge ljude – poslanike, upravu Kliničkog centra i tako dalje", rekao je Mirović na pitanje Euronews Srbije o ovoj odluci.

I pitali smo, ali za razgovor nisu bili raspoloženi ni uprava Kliničkog centra, niti pokrajinski poslanik Srpske napredne stranke, Milan Đukić, na čiji je predlog ova odluka vanredno stavljena na glasanje. O dešavanjima u Pokrajini oglasile su se pojedine opozicione stranke, navodeći da sukobi unutar vladajuće narušavaju zdravstvo u Vojvodini. 

"Klinički centar Vojvodine je danas obezglavljen i mi praktično ne znamo ko će i na koji način upravljati njime i ko će birati direktora, a mislim da je zadnji momenat kada bi trebalo da dovodimo taj sistem u pitanje jer zdravstvena usluga nikada nije bila potrebnija", istakao je član Pokrajinskog odbora Demokratske stranke Nebojša Novaković.

I dok Mirović od Skupštine Vojvodine traži povlačenje nezakonite odluke, njen predsednik Ištvan Pastor za Euronews Srbija navodi da mu zvaničan zahtev za sada nije stigao, te da je za ocenu o tome da li je nešto nezakonito ili ne, adresa Ustavni sud.  

Komentari (0)

Srbija