Politika

Spasioci se probili do zarobljenih na Maljenu: Posle 24h bez hrane u zavejanoj kolibi, 17 turista dobilo osnovnu pomoć

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

13/12/2021

-

15:18

Spasioci se probili do zarobljenih na Maljenu: Posle 24h bez hrane u zavejanoj kolibi, 17 turista dobilo osnovnu pomoć
Gorska služba spasavanja Srbije - Copyright Gorska služba spasavanja Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Građani "zarobljeni" na Maljenu su dobro i nalaze se u lovačkom domu "Ribnica", imaju grejanje, a vatrogasci im donose hranu, vodu i gorivo za njihovih pet vozila, rečeno je iz MUP-a za Tanjug. Tokom dana očekuje se i pročišćavanje puta do vikendice u koju je 17 turista, među kojima je i dvoje maloletne dece, uspelo da uđe sklanjajući se pred snežnom mećavom i u kojoj su, za sada, proveli duže od 24 sata bez hrane.

"Obezbeđeno im je grejanje i dobro su. Vatrogasne ekipe donose hranu, vodu i gorivo za njihovih pet vozila. Vatrogasci se probijaju kroz snežne nanose kako bi došli do njih", rečeno je u MUP-u.

Navode da su jutros u 7.30, četiri vatrogasca spasioca sa dva vozila krenula u spasavanje 17 osoba na Maljenu koji su ostali zavejani u lovačkom domu "Ribnica".

Zbog vrlo specifičnog terena i veliko količine snega spasioci Gorske službe spasavanja su deo puta prešli kolima, a deo na turno skijama kako bi ljudima dostavili hranu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

 

"Planinari-radio amateri uspeli su da se probiju do zavejanih ljudi i dostave im hranu, a umeđuvremenu je i put do njih očišćen. Nema povređenih, i svi su na sigurnom", ističe GSS u saopštenju.

Kako je ranije danas rečeno za Euronews Srbija u Gorskoj službi spasavanja, među 17 osoba je dvoje maloletne dece. Reč je o osobama koji su ljubitelji "off roud" vožnje, a zbog snega su se zaglavilpodnožju Maljena na oko devet kilometara od Tomnetinog polja. 

Smetovi na Maljenu na pojedinim mestima viši su od jednog metra.

Podsetimo, 17 osoba, nekoliko porodica ljubitelja "ofroud" vožnje koji su otišli na porodični izlet na Maljen, želeći da stignu do Divčibara iz pravca Ravne Gore, zaglavili su se na makadamskom putu na oko 9 kilometara od Tometinog polja, između dva planinska vrha.

Jedan od turista Nenad Atanasković izjavio je za N1 da su "imali problema sa kvarom na jednom od vozila na čijem su otklanjanju izgubili dosta vremena".

"U međuvremenu, počeo je da pada sneg i krenula je mećava, tako da se nije moglo natrag. Pronašli smo usamljenu kućicu i provalili u nju", rekao je Atanasković, dodajući da su uspeli da se zagreju ložeći vatru, a da su se vodu snašli otapanjem snega.

On kaže da "vlasnik verovatno i ne zna da su mu provalili u kuću", ali da misli da se radi „o Lazi geografu iz Valjeva“, kome se ovim putem zahvaljuje.

Komentari (0)

Srbija