Politika

Dačić: Ne razmišljam o kandidaturi za predsednika

Komentari

Autor: Tanjug

20/12/2021

-

10:45

Dačić: Ne razmišljam o kandidaturi za predsednika
Ivica Dačić - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Do prave kampanje ima još mnogo vremena i još uvek se ne zna ko će s kim i kako na izbore, rekao je predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

"Ja najmanje vodim izbornu kampanju. Ja pričam o referendumu, a to nikoga ne zanima. Još uvek razmatramo da li je bolje izaći na zajedničku listu sa SNS ili na dve odvojene liste. U težem smo položaju ako idemo na dve liste, jer ćemo dobiti manju podršku. Od SNS-a još nemam odgovor da li ćemo na zajedničku listu", rekao je Dačić na televiziji K1.

Dačić je podsetio da SPS i JS imaju dogovor da podrže jednog predsedničkogok kandidata, Vučića.

"Ako budemo imali svog kandidata to bi značilo da pomažemo nekome da Vučić ne pobedi u prvom krugu. SNS-u odgovara da podržimo Vučića, ali da ne idemo na zajedničku listu. Moj stav je da ili na svim nivoima idemo zajedno ili na svim odvojeno. Neču da se kandidujem za predsednika, ali ne mogu ni da dozvolim da SPS propadne. Ulazimo u nešto što nije dobro za naš rejting, žrtvujemo se da bismo imali zajedničkog predsedničkog kandidata. SPS je u teškom i kompleksnom položaju. SNS bi moje kandidovanje shvatilo kao direktno suprotstavljanje Vučiču", rekao je Dačić

Odgovarajući na optužbe Gorana Trivana da članovi Glavnog odbora na sastancima nemaju priliku da diskutuju o važnim pitanjuma jer predstednik stranke vodi monolog Dačić je odgovorio da je Trivan od početka protiv njegan i da njegove optužbe ne stoje.

"Zvao sam ga da ga pitam kada mu ja to nisam dao da kaže šta misli. Pa meni zameraju što nisam dovoljno oštar. Dosta mi je filozofa, neka dode i nek kaže šta misli. Ne znam za koga Trivan radi, ali sigurno ne radi za SPS. On je bio i protiv koalicije sa demokratama pa je onda bio ministar. Na glavu mi se bio popeo da podržimo Šešelja u vreme Slobe", rekao je Dačić.

"Očekujem da vladajuća koalicija osvoji većinu"

Dačić očekuje dobar rezultat vladajuće koalicije na izborima bez obzira na to da li će SPS i SNS biti na jednoj ili dve liste na predstojećim parlamentarnim izborima.

"Očekujem da vladajuća koalicija osvoji ubedljivu većinu i da ćemo nastaviti saradnju sa SNS onako kako smo se već dogovorili. Ljudi ponekad nemaju u vidu da prvi dogovor koji smo postigli pre nekoliko meseci, kada smo se prvi put sastali, jeste da ćemo nastaviti našu saradnju bez obzira na način na koji ćemo izaći na izbore", rekao je Dačić za Tanjug.

On je naveo da socijalisti još nisu doneli definitivnu odluku o načinu nastupanja na parlamentarnim izborima.

"Očigledno je da mi imamo interesa, da imamo jednog predsedničkog kandidata, međutim, postavlja se pitanje šta je bolje - da li imati jednu ili dve parlamentarne liste. U narednom periodu ćemo morati da donesemo odluku o pripremana za parlamentarne izbore", rekao je Dačić.

Kaže da predstoji nekoliko političkih faza, a prva je izlazak na referendum.

"Moramo da vodimo kampanju za uspeh referenduma. Svakako da je nezavisnost sudstva u interesu građana i u interesu daljih evropskih integracija. Nakon toga počinje polako predizborna kampanja", rekao je Dačić.

Lider socijalista ukazuje da već zagreva atmosferu pred početak kampanje i obilazi opštinske i okružne odbore partije.

"Otvoreni Balkan u interesu građana"

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić kaže da inicijativa "Otvoreni Balkan" predstavlja primenu evropskih vrednosti, a to je sloboda kretanja ljudi, radne snage, robe i kapitala, ističući da je to u interesu građana. Dačić kaže da tu inicijativu ne treba gledati na takav način da je to zamena za Evropsku uniju, odnosno, kako su neki govorili, "druga liga" Evropske unije.

"Mislim da to ne treba gledati na takav način, očigledno je da će biti potrebno još dosta vremena da mi dođemo do EU. Ovde je reč o tome hoćemo li mi dotle da se ponašamo kao da nemamo potrebe za bliskošću ili za otvorenošću na Balkanu, ili ćemo da preduzimamo neke mere i da usvajamo te evropske kriterijume i vrednosti bez obzira da li smo formalno članovi EU ili nismo", rekao je Dačić za Tanjug.

Reč je, kaže, o primeni evropskih principa i evropskih vrednosti, a sve je to u interesu građana.

"Zato mislim da je to ideja koja može da smeta samo onome ko je protiv takvih ideja saradnje, koji su više za konflikte i traženja nekih različitosti i suprotnosti umesto potrebe za zajedničkim životom", rekao je Dačić.

Vrednost te ideje je, kaže, to što može da okupi različite zemlje, ocenjujući da su njeni protivnici više protivnici Srbije nego same ideje, jer im smeta to što je naša zemlja predložila tu inicijativu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi danas i sutra u Tirani, gde sa premijerima Albanije i Severne Makedonije, Edijem Ramom i Zoranom Zaevom, učestvuje na sastanku regionalne inicijative za saradnju Otvoreni Balkan. Predviđeno je potpisivanje ukupno šest sporazuma, među kojima je i Sporazum o uslovima za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija