Politika

Vučić, Rama i Zaev sutra u Tirani, na stolu šest sporazuma u okviru "Otvorenog Balkana"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

19/12/2021

-

13:20

Vučić, Rama i Zaev sutra u Tirani, na stolu šest sporazuma u okviru "Otvorenog Balkana"
Edi Rama, Aleksandar Vučić i Zoran Zaev - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće u ponedeljak i utorak u Tirani gde će sa premijerima Albanije i Severne Makedonije Edijem Ramom i Zoranom Zaevom učestvovati na sastanku u okviru regionalne inicijative "Otvoreni Balkan". Kako Euronews Srbija saznaje, tom prilikom biće potpisano čak šest sporazuma o saradnji.

Sastanci u okviru inicijative očekuju se u Tirani 20. i 21. decembra, a kako je ranije najavio Vučić, predstojeći susreti će doneti mnogo dobrih i važnih zaključaka i mnogo koristi za građane.

"Verujemo da se približavamo onome što će mnogo da olakša kretanje ne samo građanima koji bi da putuju, već biznismenima, i u protoku robe, usluga, kapitala. Povezivaćemo naše narode koji će imati mnogo bliži odnos nego u prošlosti", rekao je nedavno Vučić.

Kako Euronews Srbija saznaje, u Tirani će biti potpisano šest sporazuma od kojih se pet direktno tiču Srbije. Vučić, Rama i Zaev potpisaće zajednički Sporazum o uslovima za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu, kao i Sporazum o povezivanju šema elektronske identifikacije građana Zapadnog Balkana.

Zatim, ministari poljoprivrede tri zemlje Branislav Nedimović, Frida Krifca i Trajan Dimkovski potpisaće Sporazum o saradnji u veterinarskoj, fitosanitarnoj i oblasti bezbednosti hrane i hrane za životinje na Zapadnom Balkanu.

Sporazum između Vlade Republike Srbije i Saveta ministara Republike Albanije o uzajamnom priznavavanju odobrenja ovlašćenih privrednih subjekata za sigurnost i bezbednost (AEOS) potpisaće ministri finansija Siniša Mali i Delina Ibrahimaj. Sporazum će potpisati bilateralno i Vlade Severne Makedonije i Albanije.

Potpisan će biti i Sporazum o saradnji akreditacionih tela na Zapadnom Balkanu.

Tanjug AP/Darko Vojinović

 

Kako se očekuje, Vučić će u ponedeljak u Tirani imati neformalan susret sa Ramom i Zaevom na zajedničkoj večeri, a u utorak je predviđeno održavanje više sastanaka, rečeno je Tanjugu u Predsedništvu Srbije.

U Palati brigada u Tirani, 21. decembra, prvo će biti održan sastanak trojice zvaničnika i članova delegacija sa predstavnicima Atlantskog saveta, na kome će se razgovarati o Strateškom planu za "Otvoreni Balkan" 2022.

Zatim će uslediti ceremonija potpisivanja trilateralnih i bilateralnih sporazuma, pa Regionalni forum o poljoprivredi i regionalnoj saradnji na kome će učestvovati zvaničnici, ministri poljoprivrede i ruralnog razvoja, rektori poljoprivrednih univerziteta i predstavnici privrednih komora. Na kraju će trojica lidera, predsednik Vučić i premijeri Rama i Zev, održati zajedničku konferenciju za novinare.

Otvoreno pisamo za sve u regionu

Inače, Vučić, Rama i Zaev su u subotu pozvali u otvorenom pismu sve u regionu da se pridruže inicijativi Otvoreni Balkan. Oni su još jednom pozvali sve susede da se okupe i svojim građanima ponude pogodnosti koje nudi ova inicijativa. Trojica lidera smatraju i da se sada cela EU mora ujediniti i potpuno podržati Otvoreni Balkan, kao i pozvati druge susede da transformišu sveobuhvatnost inicijative iz potrebe u akciju.

"Vreme je da se sve nacije i narodi u regionu ujedine za bolju zajedničku budućnost koja nudi stabilnost, mir i viši životni standard za sve i koja prevazilazi nesuglasice iz prošlosti", zaključuju u otvorenom pismu Vučić, Zaev i Rama.

Na prethodnim sastancima Otvorenog Balkana, u Skoplju u julu ove godine i novembru u Beogradu, najavljeno je da je cilj da od januara 2023. budu ukinute granice za tri zemlje kada je reč o slobodnom protoku ljudi, robe, kapitala i usluga, kao i da od 2022. godine zaživi jedinstvena radna dozvola. Na sastanku u Skoplju, kada je neformalno ime "mali Šengen" promenjeno u "Otvoreni Balkan", potpisana su tri dokumenta:

Sporazum o saradnji u zaštiti od katastrofa na Zapadnom Balkanu, Memorandumu o razumevanju o saradnji na olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe na ZB i Memorandum o razumevanju o slobodnom pristupu tržištu rada na ZB. Vučić je zajedno sa Ramom i makedonskim premijerom Zaevom 10. oktobra 2019. godine započeo inicijativu koja je neformalno bila nazvana "mali Šengen".

Pred održavanje sastanka u Tirani 20. i 21. decembra, istraživanje albanskog Euronews pokazalo je da većina Albanaca podržava Otvoreni Balkana odnosno da dve trećine Albanaca smatra da je ta inicijativa u interesu Albanije.

Kako su preneli mediji, bivši predsednik i premijer Albanije Salji Beriša najavio je da će tokom sastanka Vučića, Rame i Zaeva 20. i 21. decembra u Tirani biti održani protesti Albanaca koji se protive toj regionalnoj inicijativi. Mediji prenose da iza organizacije tih protesta, pored Beriše, stoje kosovski premijer Aljbin Kurti, kao i Ramuš Haradinaj.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija