Politika

Načelnik Generalštaba vojske Švajcarske: Ne nazire se kraj mirovnih misija na Kosovu i u BiH

Komentari

Autor: Tanjug

26/12/2021

-

15:43

Načelnik Generalštaba vojske Švajcarske: Ne nazire se kraj mirovnih misija na Kosovu i u BiH
Načelnik Generalštaba vojske Švajcarske: Ne nazire se kraj mirovnih misija na Kosovu i u BiH - Copyright Swiss Armed Forces/vtg.admin.ch

veličina teksta

Aa Aa

Načelnik Generalštaba vojske Švajcarske, Tomas Sisli, ukazuje da se ne može predvideti kraj mirovnih misija u BiH i na Kosovu, jer bi povlačenje mirovnih snaga vratilo nestabilnost, koja bi bila obeležena većom nesigurnošću.


Sisli, koji je posetio švajcarske pripadnike u misiji Kfor na Kosovu i Eufor Althea u BiH, rekao je za "Zontagsblik", da se politička situacija ponovo zaoštrila.

"Ako bi se mirovne snage povukle sa Kosova i iz BiH onda bi se te zemlje vratile u nestabilnost, koja bi bila obeležena još većom nesigurnošću", objasnio je on.

Na konstataciju da je ove godine ponovo došlo do "zveckanja oružjem" između Beograda i Prištine, Sisli je kazao da su demonstracije moći, kao što je bila zabrana srpskih tablica na Kosovu, česte pred izbore.

"Zbog toga su naši timovi za monitoring posebno važni. Oni razmatraju raspoloženje u stanovništvi i prepoznaju probleme blagovremeno“, rekao je on.

Na pitanje šta bi bilo ako bi ponovo izbio građanski rat, šef švajcarske vojske podsetio je da nije u mandatu mirovne misije rešavanje oružanog konflikta.

"Kfor, a time i Švajcarske bi se povukli“, poručio je Sisli.

Što se tiče interesovanja švajcarskih vojnika za učešće u mirovnoj misiji na Kosovu, kaže da je interesovanje nepromenjeno visoko.

"Lako nam je da nađemo ljude, jer se radi o stvari koja ima smisla, u kojoj je moguće steći iskustvo. Pojedini se prijavljuju i u više navrata“, objasnio je on.

Upitan da li će tražiti produženje mandata vojnicima iz Švajcarske pri Kforu, pošto je parlament usvojio mandat do 2023, kazao je da će naredne godine zatražiti produženje na daljih tri godina.

„Nadam se da će parlament spoznati da je učešće važno i da koristi Švajcarskoj“, rekao je Sisli.

Komentari (0)

Srbija