Politika

Referendumske podele: Neslaganje o izmeni Ustava i kod opozicije i kod vlasti, a do glasanja ostalo manje od mesec dana

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/12/2021

-

07:05

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Do referenduma o promeni Ustava ostalo je manje od mesec dana, a referendumska kampanja kao da nije počela. Većina opozicije protivi se ustavnim promenama, a referendumsko pitanje unelo je nove podele u opozicione ali i u redove vladajuće stranke.

Republička izborna komisija dostavila je, podsetimo, građanima na kućnu adresu informaciju o promenama Ustava Srbije, o kojima će se izjašnjavati na referendumu 16. januara. Cilj promene Ustava je obezbeđivanje veće nezavisnosti, efikasnosti i odgovornosti sudstva, veće samostalnosti i odgovornosti javnog tužilaštva, bolja zaštita prava građana i jačanje vladavine prava, napominje RIK. Istaknuto je i da se amandmani predviđeni Aktom o promeni Ustava odnose na pravosuđe i da se njime ne menjaju drugi delovi Ustava.

Predsednik Srbije Aleksandar Vućić i premijerka Ana Brnabić nemaju dilemu. Oni su pozvali građane da 16. januara glasaju za, kako kažu, nezavisno sudstvo.

"Udruženje tužilaca takođe kaže - ovo je šansa koju ne smemo da propustimo. Ovo je važno za građane i građani treba da izađu 16. januara zato što svi oni znaju kako to izgleda kada ne možete na vreme da dođete do pravde i ostvarite svoje interese na sudu, kad čekate dugo i kada ste nezadovoljni sudijama i ovo je ustavna izmena koja sve to menja", istakla je premijerka.

Međutim, tako ne misle svi funkcioneri Srpske napredne stranke. Poslanik u Narodnoj skupštini Vladimir Đukanović najavio je da će se na referendumu izjasniti protiv.

"Ja kao građanin izlazim i glasam "NE", motivisanost moja je ta što su to loše ustavne promene. Van svake pameti i logike je da u potpunsoti isključite parlament u izboru sudija, to nije normalno, zato što kad donosite presude u ime naroda, a jedina veza naroda sa državom je parlament, jer vi izborima prenosite suverenitet na poslanike, da vi u potpunosti izbrišete parlament. To po meni nije normalno i nisam pristalica toga, i ja otvoreno kažem da ću glasati ne", rekao je Đukanović.

Pozivi i na potpuni bojkot

Stavovi opozicije, sa druge strane, kreću se od poziva građana da izađu na referendum i glasaju protiv ustavnih izmena do njegovog potpunog ignorisanja. Za bojkot referenduma zalažu se Stranka slobode i pravde i Demokratska stranka jer je, kako kažu, izostao stručni i politički konsenzus kao i javna rasprava o promeni Ustava Srbije.

Za isti odgovor na referendumsko pitanje zalažu se i desno orijentisane partije i deo zeleno-levog bloka. Koalicija NADA, Srpska radikalna stranka, pokreti Ne davimo Beograd i Dveri, pozivaju građane da izađu na glasanje i zaokruže "ne".

"Pokret Ne davimo Beograd u predloženim izmenama Ustava vidi jednu novu manipulaciju SNS. Smatramo da se tim izmenama neće unaprediti pravosuđe već će doći do novih manipulacija pri izboru najviših pravosudnih organa i saveta, visokog saveta sudstva i tužilaštva, te zbog toga smatramo da bi građani trebalo da kažu ne na referendumu. Ono što je takođe važno je da razumemo da na ovom referendumu nema cenzusa, tako da bojkot takvog referenduma ne bi imao smisla i zbog toga i pozivamo ljude da se izjasne protiv", rekao je Radomir Lazović iz Pokreta Ne davimo Beograd.         

Iz koalicije Pokreta Obnove Kraljevine Srbije i Demokratske stranke Srbije poručuju da je od svih ponuđenih, bojkot najgora opcija.

"Mi smatramo besmislenom tu ideju jednog dela opozicije da se referendum bojkotuje jer znamo kako se završio bojkot izbora i kako se bilo koji bojkot kada završio. Dakle jedna besmislica koja nemam nikakav cilj, jedini  način da se borimo je da pozivamo ljude da glasaju protiv promena Ustava posebno iz razloga što neki sa strane žele da menjaju Ustav, dakle to je nešto što je trajna kategorija. Ja često kažem američki ustav je star koliko i njihova država, ovde svaka vlast nosi sa sobom ustav u džepu, i dakle on treba da bude opšti pravni akt i da se to menja samo u ekstremnim situacijama", naveo je Miloš Parandilović iz koalicije NADA.

Euronews TV

Dveri su svoje mišljenje menjale. Pre nekoliko meseci lider pokreta Boško Obradović je rekao da će Dveri pozvati građane da ne izlaze na referendum, poručio je tada da taj referendum pokreće Narodna skupština u kojoj nema opozicije, da nije legalan i da aktuelni skupštinski saziv nije demokratski. Međutim, pre samo nekoliko dana Boško Obradović poručuje suprotno, da ima mnogo razloga zašto 16. januara treba izaći na referendum i glasati protiv Vučićeve vlasti i promene Ustava.

Zvaničan stav o referendumu iznela je i Narodna stranka. Njeni članovi jednoglasno se protive promenama Ustava, ali pozivaju građane da sami odluče da li će u referendumu učestvovati.

Građani neupućeni, a političari podeljeni

Iako šalju različite poruke i pozive građanima, predstavnici opozicije saglasni su oko jednog - većini građana nije jasno za šta tačno glasaju 16. januara. Sa tim je saglasan i politički analitičar Cvijetin Milivojević koji je za Euronews Srbija rekao da je kampanja skoro nevidljiva.

"Organizator referenduma bi na pravi način trebalo da objasni šta je suština promene. Ja sam pokušao da saznam šta dobijam kao građanin ako glasam za, nije mi jasno", rekao je on za Euronews Srbija.

Euronews TV

Kada je reč o podeli koja postoji unutar opozicije, ali i same vlasti oko pitanja referenduma, Milivojević kaže da se delimično mora saglasiti sa Vladimirom Đukanovićem.

"Ne znam koji su motivi gospodina Đukanovića, ali ja se kao građanin moram delimično složiti. Vi isključujete iz daljeg izbora sudija i tužilaca zakonodavno telo najviše, i sad će se time baviti neka dva tela. Kako su izabrane te sudije tu? Pa izabrane su voljom politike", rekao je on.

Na pitanje zašto do ovog referenduma dolazi baš sad, Milivojević ističe da bi za to moglo da postoji nekoliko razloga.

"Možda je nekome palo na pamet da je to zgodno vreme da možda oduže dug EK koja je pre izvesnog vremena malo pogledala kroz prste našoj vlasti kada je reč o tome što su potrebne reforme. Drugo, možda je neko mislio da je to dobra generalna proba za izbore, da vidimo kako se glasači ponašaju. Treće, možda je to dobar mamac, većina stranaka je tu pogubljena, neki će izaći, neki uopšte neće izaći", naglasio je on.

Milivojević ističe da trenutno po pitanju ovog referenduma postoji "karambol" i podseća na prethodni referendum o ustavnim promenama održan 2006. godine kada se, kako kaže, konsenzus pravio na liniji Tadić, Koštunica, Dačić, Nikolić, Vučić i Šešelj koji je tada bio u zatvoru.

"Oni su se svi dogovorili da podrže donošenje novog ustava", rekao je Milivojević.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija