Politika

Dačić: Referendum nema nikakve veze sa statusom Kosova i Metohije

Komentari

Autor: Tanjug

19/12/2021

-

10:51

Dačić: Referendum nema nikakve veze sa statusom Kosova i Metohije
Ivica Dačić - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Građani treba da znaju da referendum 16. januara o promeni Ustava, u delu koji se odnosi na pravosuđe, nema nikakve veze sa statusom Kosova i Metohije, kako je definisan u preambuli, izjavio je danas predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

On je međutim, istakao da bi, ako zaista želimo da ostvarimo cilj reforme u oblasti vladine prava, bilo vazno da referendum uspe i dodao da bi u referendumsku kampanju trebalo više da uključe i državni funkcioneri.

"Mislim da bi i državni funkcioneri morali više da se uključe u referendumsku kampanju i objasne da je to važno za sve građane. Da ne pominjemo sporedni efekat, koji je i glavni - ne bismo ni dobili otvaranje klastera da nije bilo raspisivanja referenduma", rekao je Dačić za TV Pink.

Podsećajući da po sadašnjim rešenjima sudije i tužioce bira skupština, Dačić je rekao, da bi on, kao predsednik parlamenta, možda više bio za to da se postojeće rešenje zadrži.

"Građani Srbije 16. januara izlaze na referendum o promeni Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe. Kako bi se pravosuđe uskladilo sa evropskim standardima, Skupština Srbije je dvotrećinskom većinom usvojila predlog Vlade da se politika više ne meša u izbor sudija i tužilaca", dodao je on.

On je podsetio da posle referenduma dolaze izbori.

"Skupština čeka da se donese potvrda na referendumu i onda ide na proglašavanje akta o promeni Ustava, i posle toga će biti raspuštena. Već polovinom februara se raspušta skupština i raspisuju vanredni parlamentarni izbori, a početkom marta raspisujem predsedničke izbore", naveo je Dačić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija