Politika

Dačić o predstojećem referendumu i izborima: Vlast koja ima ovakvu opozciju, nema razloga da brine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/12/2021

-

22:59

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Referendum o promeni Ustava ne predstavlja probu za predstojeće beogradske, parlamentarne i predsedničke izbore, ocenio je predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić gostujući u emisiji Euronews veče .

On je  rekao da smo svedoci veštačkog nametanja referenduma kao izborne utakmice.

"Referendum će tako biti shvaćen, za nas ne, nisam ja tražio da se sudije i tužioci ne biraju u parlamentu. Što se meni tiče, može tako da ostane zauvek. Otkad znam za sebe slušam da ovi što zovu na bojkot, traže depolitizaciju, a kada su bili na vlasti, nije bilo govora o tome. Ovde se procenjuje da bi to bio udarac za Vučića i našu koaliciju ako bi izlaznost bila mala, a naročito ako bi predlog bio odbijen. Za kakve se to oni evropske intagracije zalažu kada je to jedan od osnovih uslova ulaska u EU", rekao je Dačić.

On je pozvao građane da izađu na referendum, jer je to u interesu Srbije.

Podsetimo, na referendumu će biti postavljeno pitanje: "Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije?".

"Tom pitanju treba da prethodi znanje da promena sadrži deo koji se tiče pravosuđa, načina na koji se biraju sudije i tužioci, a ne da je reč o celokupnoj promeni Ustava. To je posledica 15-godišnje kritike koje mi doživljavamo iz Brisela. Oko toga ne postoji jasno evropsko pravilo, postoji praksa. Sada se ta tema pretvara u odnos prema vlasti. Imate deo opozcije koja poziva da se izađe i da se glasa protiv, to bi značilo da parlament nastavlja da bira sudije i tužioce, što nam zamera Evropski parlament", rekao je Dačić.

On je poručio opoziciji da se usredsredi na partijski rad i ljude, kvalitet progama, jer, kako je rekao, "ne postoji izborni zakon koji može da od lošeg napravi provoklasni materijal".  

"Svako će da se u fudbalu žali na sudije. Ovde mogu da razumem da može da se pobedi sa dva, tri, pet ili 10 posto, ali da razlika bude 30 ili 40 odsto?! Ne želimo da priznamo da je problem u nodostatku kvaliteta protivnika vlasti. Vlast koja ima ovakvu opozciju, što je Tito rekao, nema razloga da brine", dodao je predsednik Skupštine i predsednik SPS.

Euronews Srbija

 

Dačić kaže da bi SPS izašao samostalno da nema predsedničkih izbora. 

"Mi smo stranka koja je nastupala samostalno na izborima. Međutim, ovde se sudaraju predsednički, beogradski i vanredni parlamentarni izbori. Imali smo nekoliko sastanaka, smatramo da treba da konsolidujemo snage kako bi naš zajednički kandidat pobedio na predsedničkim izborima. Za parlamentarne i gradske izbore se postavlja pitanje - šta više donosi - odvojena ili zajednička lista sa SNS. Da nema predsedničkih izbora, naravno da bismo išli samostalno. Postoji bojazan da smanjimo politički uticaj na sceni ako pozovemo birače da glasaju za zajedničkog kandidata", naveo je Dačić.

Klačar: Referendum nije test za izbore

Izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (Cesid) Bojan Klačar smatra da ne bi trebalo iz ishoda referenduma izvlačiti dalekosežne zaključke o izborima, jer sigurno je da će izlaznost biti manja na referendumu.

Euronews Srbija

 

"Referendum se na neki način pertvara u pitanje za i protiv vlasti. Vlast će svoju kampanju koncipirati tako da iza nje nastavi sa predizbornom kampanjom. Napravile su se dve kolone u opoziciji, jedna gde desničarske stranke zagovaraju izlazak i glasanje protiv, i stranke koje smatraju da referendum treba bojkotovati. Možda će se nešto promeniti, ali upitno je koliko će ljudu biti zainteresovano", rekao je Klačar.

On je naveo da se u kratkom periodu desilo puno promena u izbornom zakonodavstvu i da je pitanje koliko će partije biti spremne da iskoriste mehanizme koji su uvedeni.

Predstojeći izbori će, po njegovoj oceni, biti "najposmatraniji dosad", a mogućnost za nerugularnosti Klačar vidi na dva nivoa.

"Prvo je poverenje, koje je toliko nisko između aktera da će svaka nepravilnost biti razlog za nepoverenje i sumnju. Problem mogu da budu i rešenja koja nisu do kraja precizirana u zakonima, pritisak na birače, zloupotreba javnih resursa i pozicija javnih funkcionera", navodi Klačar.

Klačar je ocenio da je vladajuća koalicija dugo bila nezainteresovana za pitanje ekologije, što je opozicija iskoristila.

"Ova tema oko koje su se građani okupili pokazuje da je ona važna tema. Stvari u politici funkcionišu kao u fudbalu, kada postoji prazan prostor, lopta ide tu. U politici se taj prazan prostor popunjava. Ekologija je bila na marginama interesovanja vladajuće koalicje, opozicija pokušava da poentira na temi koja je važna ljudima, i uspeva u tome. Ekologija je važna jer ne deli ljude i ne stvara podele", poručio je Klačar.

Komentari (0)

Srbija