Politika

Boljević: Ko je protiv ustavnih promena, protiv je i evropskih integracija

Komentari

Autor: Tanjug

17/12/2021

-

18:18

Boljević: Ko je protiv ustavnih promena, protiv je i evropskih integracija
Dragana Boljević - Copyright Medija Centar Beograd

veličina teksta

Aa Aa

Ukoliko Ustav ne bude promenjen, Srbija neće napredovati u procesu evropskih integracija za koje se opredelila, kaže sutkinja Apelacionog suda Dragana Boljević i ističe da će ustavne promene značajno unaprediti položaj pravosuđa u Srbiji.

"Svako ko je protiv ustavnih promena ne želi da građani imaju poverenje u sudstvo i da sudstvo bude kvalitetno. Ko je protiv ustavnih promena, protiv je i evropskih integracija", kaže Boljević za Tanjug.

Kako kaže, poražena je i zaprepašćena izjavama koje dolaze od "desne strane" opozicije, ali i od opozicije "takozvane demokratske provenijencije", o tome da su ustavne promene loše za pravosuđe i kako za njih ne treba glasati.

"To su neodgovorne izjave i potpuno neodgovarajuće onome što je sadržina ustavnih promena koje se odnose isključivo na pravosuđe, a ne na preambulu ili bilo šta drugo u Ustavu. O tome se govori na politički način, bez ulaženja u sadržinu, paušalno se odbijaju ustavne promene i ne kaže se konkretno šta je loše, a ne može da se kaže, jer su promene dobre", kaže Boljević.

Ona ističe da ustavne promene, sadržane u Aktu o promenama Ustava, o čijem potvrđivanju će se građani izjašnjavati na referendumu 16. januara, prvi put "puštaju" pravosuđe samom sudstvu.

Kako kaže, Narodna skupština više neće birati sudije na prvi mandat, kao ni predsednike sudova i sedam od 11 članova Visokog saveta sudstva.

"Na ustavni rang su vraćeni razlozi za razrešenje sudija čime se osigurava njihov status, a taj status se osigurava i jačim garancijama nepremestivosti sudija i jačim garancijama slobode izražavanja sudija", objašnjava Boljević.

Ističe da će ustavne promene pojačati nezavisnost sudstva i omogućiti sudijama da, kako kaže, budu mnogo sigurniji u svom položaju i nepristrasni u suđenjima.

To će, kako kaže, omogućiti da sudije pravično sude i na pravilan način uz ocenu da je reč o institucionalnim garancijama nezavisnosti sudstva kojima se malo koja država može pohvaliti.

"Na nama je da se kasnije i zakonima te garancije razrade na odgovarajući način i da se onda i faktičke garancije nezavisnosti takođe sprovedu. To znači da se političari, mediji i svi drugi ponašaju tako da poštuju sud i da ga kritikuju onako kako to može da se radi", navodi Boljević.

Sve to će, kako ističe, doprineti mnogo nezavisnijem, nepristrasnijem i pravičnijem sudstvu i vraćanju poverenje građana u pravosuđe.

Podseća da je nekoliko meseci posle došenja Ustava 2006.godine

Venecijanska komisija iznela niz primedbi i sugestija da se taj akt na određen način promeni.

Boljević navodi da se usvajanjem Nacionalne strategije za reformu pravosuđa za perid od 2013-2018. godina i donošenjem Akcionog plana za pridruživanje EU 2016.godine, Srbija obavezala da izmeni Ustav u skladu sa primedbama Venecijanske komisije.

"Od 2013.godine se govori o promeni Ustava, koja je u prvi mah bila planirana do kraja 2017. godine. Sada smo to doveli do pred kraj. S obzirom da se Srbija opredelila za put evropskih integracija, ukoliko Ustav ne bude promenjen, nema šanse da se pomeri u tom procesu", naglašava Boljević.

Podseća i da je na današnji dan pre 12 godina izveden reizbor sudija i tužilaca tako da je, kako kaže, više od 1.000 njih bilo razrešeno bez ikakvog postupka i prava na žalbu.

"To su sproveli političari koji sebe smatraju demokratama, a isti ti političari danas pozivaju da se glasa protiv ustavnih proemna čime govore da su apsolutno protov nezavisnosti pravosuđa i da se u tom smislu sasvim dosledno ponašaju", zaključuje Boljević.

Komentari (0)

Srbija