Politika

Odalović: Intenzivne pripreme za održavanje referenduma

Komentari

Autor: Tanjug

12/12/2021

-

10:33

Odalović: Intenzivne pripreme za održavanje referenduma
Odalović: Intenzivne pripreme za održavanje referenduma - Copyright Tanjug/Dimitrije Goll

veličina teksta

Aa Aa

U susret referendumu koji će biti održan 16. januara sa pitanjem "Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije?", generalni sekretar Skupštine Srbije Veljko Odalović ističe da je važno da se građanima objasni da je isključivo reč o promenama koje se tiču pravosuđa.

Odalović je za RTS rekao da se intenzivno radi na pripremama za organizaciju refenduma.

Pored usvajanja zakona, Odalović podseća da je na zahtev opozicije koja učestvovala u dva dijaloga, jednim sa evroparlamentarcima i drugim sa predsednikom Skupštie Srbije Ivicom Dačićem, prihvaćeno da se sastav Republičke izborne komisije proširi sa šest članova i šest zamenika koje daju opozicione stranke.

Naglašava da izmene zakona koje su usvojene u petak ništa nisu menjale u delu koji se tiče održavanja referenduma.

"Očekujem da ćemo do referenduma objasniti građanima o kojim ustavnim promenama je reč, da se tiču samo pravosuđa, načina izbora tužioca i sudija, a da se ne zadire u premabulu Ustava ili da se to čini zbog Rio Tinta", istakao je Odalović.

Podsetimo, na referendumu koji će biti održan 16. januara, građani će se izjašnjavati o pitanju promene Ustava Srbije o kojima se govori godinama unazad. Reč je o promenama u oblasti pravosuđa koje su, prema rečima stručnjaka, neophodne kako bi se obezbedila nezavisnost sudstva, ali su važne i sa aspekta evropskih integracija zemlje. 

Ove izmene se odnose, između ostalog, na način izbora javnih tužilaca i njihovih zamenika, kao i proces izbora sudija i predsednika sudova. Ono što je zanimljivo je da će ovo biti i prvi referendum u Srbiji sa ukinutim cenzusom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija