Politika

SAD kritikuju odluku Moskve o gašenju najstarije organizacije za ljudska prava u toj zemlji

Komentari

Autor: Tanjug

29/12/2021

-

07:52

SAD kritikuju odluku Moskve o gašenju najstarije organizacije za ljudska prava u toj zemlji
Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko - Copyright Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Američki Stejt department saopštio je da SAD osuđuju odluku ruskog suda o gašenju "Memorijal internešenel", najstarije organizacije za ljudska prava u toj zemlji i da sa zabrinutošću prate konstantne napore Rusije da zabrane i njenu ispostavu, moskovski Centar za ljudska prava "Memorijal".

"Pozivamo ruske vlasti da prestanu sa uznemiravanjem nezavisnih glasila i branitelja ljudskih prava i da daju podršku onima koji su meta represije zbog ostvarivanja svojih prava na slobodu izražavanja, udruživanja i mirnog okupljanja", saopštio je novinarima portparol Stejt departmenta Ned Prajs, prenosi Rojters.

Vrhovni sud Rusije presudio je u utorak da "Memorijal" mora biti ugašena zbog kršenja zakona, koji zahteva da se ovakve grupe registruju kao strani agenti, javila je agencija RIA Novosti. Novinska agencija Interfaks citirala je advokata "Memorijala" koji je rekao da je tužba politički motivisana i da će uložiti žalbu, kako u Rusiji, tako i pred Evropskim sudom za ljudska prava, prenosi Rojters.

Tužioci su prošlog meseca optužili moskovski Centar za ljudska prava "Memorijal" i "Memorijal internešenel", njegovu matičnu strukturu, za kršenje zakona o stranim agentima, tražeći od suda da ih zatvori. Tužioci su posebno istakli da je "Memorijal internešenel" prekršio propise tako što sve svoje publikacije, uključujući postove na društvenim mrežama, nije označio oznakom koja je propisana zakonom.

Oni su, takođe, optužili centar sa sedištem u Moskvi za odobravanje terorizma i ekstremizma. Ruske vlasti su ovu grupu stavile na zvaničnu listu "stranih agenata" 2015. godine, što je, kako navodi Rojters, podrazumevalo brojna ograničenja njenih aktivnosti.

Komentari (0)

Srbija