Politika

Nema tačke na sukob u POKS-u: Optužbe i isključenja u stranci koja je bila iznenađenje na prošlim izborima

Komentari

Autor: T.K.

30/12/2021

-

23:00

Nema tačke na sukob u POKS-u: Optužbe i isključenja u stranci koja je bila iznenađenje na prošlim izborima
Pokret obnove kraljevine Srbije - Copyright Pokret obnove kraljevine Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Pokret obnove kraljevine Srbije je na prethodnim izborima, 2020. godine napravio iznenađenje i sa 2,67 odsto glasova bio je blizu ulaska u Skupštinu. Na konačnoj listi rezultata, POKS se našao na četvrtom mestu, ali ipak nije prešao cenzus od tri odsto.

Godinu dana nakon izbora, ova stranka oformila je koaliciju NADA zajedno sa Demokratskom strankom Srbije i još 25 pokreta i udruženja. ta koalicija je najavila i Miloša Jovanovića kao kandidata za predsednika države. 

Ipak, uoči početka intenzivne izborne kampanje, manje od 100 dana pred izbore, u Pokretu obnove kraljevine Srbije došlo je do sukoba dve strane, te neizvesnih dešavanja kada je u pitanju rukovodstvo Pokreta.

Naime, nakon vesti da je predsednik POKS-a Žika Gojković smenjen sa tog mesta, te da je ugašen beogradski odbor stranke, nakon što mu je istekao i mandat, Gojković se oglasio tvrdnjama da je sednica o ovim odlukama održana mimo procedure uz navode da će izborna skupština biti održana 2. januara.

Sa druge strane, deo POKS-a koji je blizak odboru u Novom Sadu, naveo je da je Predsedništvo stranke prema odredbama statuta, legitimno, raspisalo održavanje izborne skupštine u stranci, nakon prestanka mandata svim funkcionerima stranke za 3. januar, uz niz saopštenja o potezima Žike Gojkovića, koji nisu u skladu sa statutom stranke.

Tako sve vreme medijima stižu saopštenja obe strane, različite informacije o održavanju izborne skupštine, a sajt Pokreta obnove kraljevine Srbije nije dostupan.

Ipak, krenimo redom.

Dva datuma izborne skupštine, sednica Glavnog odbora i isključenje iz stranke

Najpre je Pokret obnove kraljevine Srbije 23. decembra saopštio da je Predsedništvo ze stranke jednoglasno odlučilo da Žika Gojković nije više predsednik tog pokreta, zaključno sa 15. oktobrom, nakon što mu je istekao četvorogodišnji mandat.

Tada je saopšteno da je Predsedništvo POKS je Izbornu skupštinu zakazalo za 15. januar 2022. godine, uz naglasak da će na toj skupštini biti izabrano novo rukovodstvo stranke, predsednik, zamenik predsednika, potpredsednici i članovi Predsedništva. Uz to, raspušten je i Gradski odbor POKS Beograd zbog neaktivnosti, a za poverenika je imenovan Vojislav Mihailović.

Tada je saopšteno i da će Mihailović biti i kandidat za gradonačelnika ispred koalicije NADA koju čini POKS, Demokratska stranka Srbije i 25 udruženja građana.

Međutim, nakon toga, Žika Gojković koji je bio na mestu predsednika POKS-a, demantovao je ove navode, tvrdivši da se radi o pokušaju puča.

"Grupa funkcionera POKS-a održala je privatni sastanak i taj događaj proglasila je sednicom predsedništva. Po statutu POKS-a izbornu skupštinu stranke može da zakaže samo predsednik stranke ili zamenik predsednika, a ne privatna družina koja obmanjuje javnost i donosi odluke koje su pravno i moralno nevažeće", saopštio je Gojković nakon navoda o smeni na mestu predsednika POKS.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

On je naveo da je sednica sazvana preko Vajber grupe, mimo procedure i da je zato nelegalna. Takođe, Gojković je tada najavio i održavanje sednice Glavnog odbora POKS-a u Kragujevcu, koja je i održana 28. decembra.

"Divna atmosfera, prepuna sala, sjajna energija, pobeda je naša, pobedio je Pokret obnove Kraljevine Srbije. S verom u Boga, za Kralja i Otadžbinu", naveo je Gojković na svom Fejsbuk profilu uz fotografije iz Kragiujevca.

Od tog trenutka, dalje su se nizala saopštenja, sada se može reći i dve strane, Pokreta obnove kraljevine Srbije.

Tako je deo koji je objavio smenu Gojkovića kao i zamenika presednka Mirka Čikiriza, u saopštenju 28. decemra saopštio da su oni isključeni iz te stranke, te da je sednica Glavnog odbora u Kragujevcu "nelegalno sazvana".

"Gojković i Čikiriz su se oglušili o stav Statutarne komisije POKS, koja je nadležna da rešava pravne stvari u stranci i koja je odlučila da je sednica Glavnog odbora nelegalno sazvana i kao takva nema nikakvo pravno dejstvo, Predsedništvo stranke je odlučilo da isključi iz stranke Žiku Gojkovića i Mirka Čikiriza, na osnovu člana 11. Statuta POKS i člana 23. Pravilnika o Disciplinskom postupku POKS glasi: 'Izuzetno bez sprovođenja redovnog postupka, disciplinsku meru isključenja iz stranke može da izrekne Predsedištvo Stranke članu, odnosno funkcioneru Stranke, a radi sprečavanja nastupanja daljih štetnih posledica' ", saopštio je  Dušan Radosavljević, član Predsedništva POKS.

Tim povodom, Vojislav Mihailović, inače potpredsednik stranke, za Euronews Srbija rekao je da je Gojkoviću mandat istekao prema odredbi Statuta stranke, što je Predsedništvo konstatovalo i raspisalo izbornu skupštinu za 3. januar, na kojoj će biti izabran novi predsednik i rukovodstvo stranke.

Tanjug/Zoran Žestić

 

"Predsedništvo stranke je iskoristilo statutarnu mogućnost da u posebnim situacijama, kao što je ova, može doneti odluke iz domena Glavnog odbora, što je i učinjeno. O validnosti odluke odlučila je Statutarna komisija, koja predstavlja najvišu pravnu instancu u stranci", rekao je Mihailović.

On je dodao da "bivši predsednik Žika Gojković nije želeo održavanje izborne skupštine, svestan da mu većina ne daje podršku, posebno posle afera koje su se pojavile u javnosti".

Sa druge strane, nakon održane sednice Glavnog odbora u Kragujevcu, Žika Gojković je na svom Fejsbuk profilu objavio i uverenje izdato 27.12. od strane Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave u kojem se navodi da je Pokret obnove kraljevine Srbije upisan u Registar političkih stranaka, a kao zastupnik stranke navodi se Gojković.

Povodom aktuelnih dešavanja, portparol POKS Miloš Parandilović je za Euronews Srbija naveo da je Glavni odbor koji je sinoć zasedao u Kragujevcu zakazao skupštinu stranke za 2. januar u 14h u Karađorđevoj Topoli.

On je rekao da je POKS "napadnut od strane novosadskog i bečejskog odbora koji su imali želju da upravljaju i kontrolišu celom strankom".

Kako je naveo Parandilović, "njihova ideja je bila da oni sastavljaju listu za beogradske izbore, napad je odbijen i krenuli su u rušenje stranke iako sam ih lično molio da to ne rade tri meseca pred izbore. Da li je neko sa strane želeo raskol i podstakao ga, ostavljam javnosti da sama proceni. 90 odsto članstva i odbora je na ovoj strani gde smo Žika Gojković i ja".

Takođe, Parandilović je rekao i da je "pečat koji su zadržali proglašen nevažećim i izrađen je novi, a u Ministarstvu za upravu i lokalnu samoupravu Žika Gojkovič upisan je kao jedini zastupnik stranke", zaključuje Parandilović.

Međutim, upravo kada je reč o uverenju Ministarstva, kao i pečatu, medijima je stiglo saopštenje da je podneta krivična prijava protiv Gojkovića.

"POKS je danas podneo krivičnu prijavu protiv bivšeg predsednika stranke, Žike Gojkovića, zbog falsifikovanja službene isprave i zloupotrebe položaja odgovornog lica, čime je obmanjen državni organ, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave", navodi se u saopštenju POKS-a.
Tako i dalje nema tačke na spor unutar POKS-a i nejasno je da li će izborna skupština biti održana 2. ili 3. januara.

Podrška predsedničkom kandidatu

Istovremeno, dok se čekaju drugi kandidati i počinje izborna trka, upitno je kako će ovaj raskol uticati na koaliciju NADA. Kada je o tome reč, stavovi dve strane su ipak jedinstveni, saradnja se nastavlja, kao i izborna kampanja.

"Koalicija NADA se ne menja, POKS i DSS imaju odličnu saradnju i nastavljamo kampanju na republičkom, predsedničkom i gradskom nivou u kojoj je moja uloga kandidata za gradonačelnika Beograda", naveo je za Euronews Srbija Vojislav Mihailović.

Nacionalno demokratska alternativa

 

Isto navodi, sa druge strane i Miloš Parandilović.

"Koalicija NADA sa Milošem Jovanovićem je stabilna i nakon skupštine nastavljamo borbu za svoja uverenja", kazao je on za Euronews Srbija.

Zbog aktuelnih dešavanja, analitičar Dejan Vuk Stanković je za Euronews Srbija rekao da fokus kampanje svakako ostaje na predsedničkom kandidatu Milošu Jovanoviću.

"Fokus kampanje će biti na kandidatu Milošu Jovanoviću. POKS će imati neki svoj udeo, u medijsko smislu, ali se za sada kampanja vezala za predsedničkog kanditata, bez obzira na dešavanja", rekao je Stanković.

Kako je rekao, dešavanja sigurno loše i neprijatno deluju na koaliciju, ali će ova partija i koalicija sigurno nastaviti da se bore za glasove, imajući u vidu rezultat koji su uspeli da naprave prošle godine.

"Ta stranka ima podršku određene grupe birača, imaju neki svoj rejting. Radi se o partiji koja će se boriti", naveo je Stanković.

Komentari (0)

Srbija