Politika

Haradinaj priznao da je u tajnosti sa strancima pripremao dosije za tužbu protiv Srbije

Komentari

Autor: Euronews

12/05/2021

-

11:31

Haradinaj priznao da je u tajnosti sa strancima pripremao dosije za tužbu protiv Srbije
Haradinaj priznao da je u tajnosti sa strancima pripremao dosije za tužbu protiv Srbije - Copyright EPA/VALDRIN XHEMAJ

veličina teksta

Aa Aa

Nekadašnji kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je u tajnosti pripremao dosije za podizanje tužbe protiv Srbije i to zajedno sa poznatim stručnjacima, te je sadašnjem prvom čoveku vlade poručio da ima "najbolje odrađen posao na stolu", ali i da ne žuri.

Kurti je, inače, nedavno najavio da je započet rad na pripremi tužbe za genocid protiv Srbije, a to je potom i potvrdio i u programu svoje vlade, prenosi Kossev navode Gazete Express.

"Pripremićemo tužbu za genocid protiv Srbije koju ćemo da podnesemo Međunarodnom sudu pravde", rekao je Kurti tokom predstavljanja programa vlade.

"Najbolji moguć posao"

"Kurtijeva vlada ima najbolje moguće odrađen posao. Najbolji mogući posao na ovu temu urađen je pod mojim rukovodstvom. Na stolu se nalazi najveća materija najpoznatijih stručnjaka na svetu iz svetske ekspertize na kojem je moja vlada radila u tajnosti", rekao je Haradinaj za ATV.

Sa druge strane, kaže da ne treba žuriti i delovati bez odobrenja "stručnjaka"- da bi Kosovo dobilo slučaj na sudu.

Precizira da tužba protiv Srbije "nije cenkanje", te da bi trebalo da se pažljivo odabere trenutak za njeno podnošenje.

"Mora se odabrati određeni trenutak, moraju da se dobiju garancije za takav korak, jer, ukoliko izgubite ovaj slučaj, napravili ste najveću štetu svom postojanju i molim vas da budete pažljivi povodom ovoga", poručio je Haradinaj.

E-Stock/Dušan Milenković

 

Pomoćnik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Igor Popović ocenio je da su najave političkih lidera iz Prištine da će tužiti Beograd za ratne zločine i genocid ništave i nemaju pravno utemeljenje, već služe za dnevno-političke provokacije na koje se neće odgovarati istim jezikom.

"Nejasno je kom to sudu planiraju da tuže našu državu, kada takozvano Kosovo, kao teritorija pod međunarodnom upravom u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN, nije pravni subjekt međunarodnog javnog prava i ne može biti stranka u postupku pred Međunarodnim sudom pravde", navodi se u pisanoj izjavi Popovića.

"Tužba samo preko druge države"

 

Sličan stav izneo je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. 

"Tužbu za genocid protiv države Srbije, koja je uvek i koja i danas formalno pravno postoji na KiM, možete da izvedete samo preko druge države, Albanije. To bi značilo de fakto početak ujedinjenja sa Albanijom. Upozoravam vas i molim da to ne činite", naglasio je Vučić, preneo je Tanjug.

Pozvao je i one koji Kosovo i dalje, kako kaže, "ljuljaju i paze kao svoje dete", da to ne čine.

"Kao Boga ih molim da to ne čine", rekao je nedavno.

Vučić je ukazao da, kada ljudi iz inostranstva govore da su protiv promjena granica ne govore istinu, jer su oni zapravo za promjenu granica.

"Lažu otvoreno, oni su samo za to da se promene granice Srbije. Kada god kažu da su protiv promene granica, ja kažem - ti si još jedan od licemera koji želi promenu granica koja je ostvarena na silu kada smo imali nesposobnu vlast u Srbiji. Kažete protiv ste promena granica, a na Kosovu to opravdavate navodnom humanitarnom katastrofom. Zar nije bila veća katastrofa u Iraku i što onda Basru niste odvojili od Bagdada?“, rekao je on.

To, naveo je, govori samo o licemerju tih osoba.

"Što niste odvojili Kandahar od Kabula u Avganistanu. Homs od Damaska u Siriji? Samo ste Srbiji našli da odvajate iako nije bilo ni blizu humanitarne katastrofe?", poručio je Vučić.

Komentari (0)

Srbija