Politika

Klačar: Referendum neće doneti potrese na političkoj sceni

Komentari

Autor: Tanjug

11/01/2022

-

16:07

Klačar: Referendum neće doneti potrese na političkoj sceni
Klačar: Referendum neće doneti potrese na političkoj sceni - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CESID) Bojan Klačar izjavio je danas da predstojeći referendum o ustavnim promenama neće doneti nikakve tektonske promene na srpskoj političkoj sceni.

U izjavi za Tanjug, Klačar je rekao da referendum nije proba za izbore, ali da on svakako može biti dobra polazna osnova, bilo za vlast ili opoziciju, zavisno od rezultata referenduma.

"Imajući u vidu koliko se zapravo javnost i političke partije malo bave referendumom, deluje da je cilj da referendum prođe, a za vlast i da bude uspešan. Ali čini se da neće imati veliki značaj na ishod predstojećih izbora i da neće biti nikakva vrsta prekretnice koja može dramatično da pomogne ili odmogne nekom u kampanji. Stranke će zapravo sve svoje znanje, resurse i najbolje ljude da pokrenuti tek kada se raspišu izbori", kaže Klačar.

On objašnjava da referendum može da utiče na politički život samo u slučaju nekog radikalnog ishoda, a to može da bude ili izrazito niska izlasnost pa da nema legitimitet ili da referendum ne uspe.

"Oba ishoda čine se nerealnim. Odziv neće biti ni blizu onome prilikom izlaska na izbore ali će biti dovoljno veliki da ima kakav-takav legitimitet, s obzirom da su glasači vladajuće stranke prilično disciplinovana i revnosna grupa", ističe direktor CESID-a.

Šta ukoliko referendum ne bude uspeo

On dodaje da bi u slučaju da referendum ne uspe, što je naglašava malo verovatno, to bila veoma loša poruka za vladajuću koaliciju i da bi mogao da bude mali vetar u leđa za opoziciju uoči početka kampanje.

Klačar potvrđuje da je zainteresovanost građana za referendum mala, ali i da je to najmanje njihova odgovornost.

"Ovaj referendum sve vreme ostaje ispod radara. Ne postoji aktivna kampanja vladajuće stranke da se glasa za, ni opozicije da se glasa protiv. U takvim okolnostima, sa temom koja je veoma složena i nerazumljiva za prosečne ljude, koja traži veliko predznanje, nije za očekivati da će birači biti zainteresovani", naglašava Klačar i dodaje da ni danas, nekoliko dana pre izlaska na birališta, referendum nije tema u medijima.

Referendumsko pitanje u skladu sa zakonom

Klačar ističe da je referendumsko pitanje postavljeno u skladu sa Zakonom, jer je jasno, koncizno i ne može biti dvosmisleno, ali da bi moglo biti prošireno.

"Jednostavnije za građane bi bilo da je pitanje uključilo nastavak koji bi rekao da se glasa o promenama u pravosuđu, jer se stiče utisak da građani misle da se njemu menjaju još neke stvari poput Rio Tinta ili statusa Kosova, što izaziva dodatnu zabunu", upozorava Klačar.

Na pitanje da prokomentariše izjave iz Prištine da će Srbima sa Kosova biti omogućeno da glasaju, ali poštom, s obzirom da je Priština zabranila održavanje referenduma na KiM, Klačar kaže da treba sačekati konačnu odluku Beograda, ali da će ona, kakva god da bude, biti politički važna.

"I odluka da Srbi sa Kosova ne izađu na izbore i da glasaju poštom izazvaće određene posledice, tim pre što glasanje poštom ne postoji kada je reč o građanima u centralnoj Srbiji", naglašava Klačar.

On, ipak, dodaje da izbore na KiM i inače ne organizuje Republička izborna komisija već Misija OEBS-a, tako da je javnost naviknuta da se izbori na Kosovu sprovode u posebnim okolnostima, tako da ne očekuje veće političke potrese u vezi s tim.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija