Izbori 2022

RIK o glasanju u uslovima pandemije: Dezinfekcija, provetravanje, razmak i uputstvo za glasanje obolelih od kovida

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/01/2022

-

22:08

RIK o glasanju u uslovima pandemije: Dezinfekcija, provetravanje, razmak i uputstvo za glasanje obolelih od kovida
30. sednica Republičke izborne komisije - Copyright rik.parlament.gov.rs

veličina teksta

Aa Aa

Na sednici Republičke izborne komisije danas su doneta rešenja o imenovanju predsednika i članova glasačkih odbora i njihovih zamenika za sprovođenje glasanja na republičkom referendumu radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava Republike Srbije, raspisanom za 16. januar 2022. godine. Pored toga, doneto je i Uputstvu za sprovođenje glasanja na republičkom referendumu u uslovima epidemije koronavirusa.

Članovi Komisije su na sednici doneli Odluku o određivanju vremena početka i završetka glasanja na glasačkim mestima u inostranstvu, saopštila je Republička izborna komisija posle 30. sednice.

Na sednici je doneta i Odluka o naknadi instruktorima za rad na sprovođenju obuka lica koja će biti imenovana za članove glasačkih odbora za sprovođenje republičkog referenduma.

Uputstvom određen način čišćenja

Upustvo za sprovođenje glasanja na referendumu, određuje da prostorije glasačkog mesta moraju da budu dezinfikovane i provetrene 24 časa pre početka referenduma.

Takođe, i tokom glasanje je potrebno što češće provetriti prostoriju, dezinfikovati radne površine, a naročito hemijske olovke koje su na mestima za glasanje na raspolaganju glasačima.

Razmak između paravana za obezbeđivanje tajnosti glasanja mora da bude najmanje jedan i po metar, a ako neki građanin glasanju pristupi bez zaštitne maske, član glasačkog odbora koji je zadužen da rukuje UV lampom predaje mu zaštitnu masku i stara se o tome da je pravilno namesti na lice, navodi se u Uputstvu.

Sanitarne prostorije na glasačkom mestu treba da budu opremljene sapunom, papirnim ubrusima za brisanje ruku i kantom za smeće u kojoj treba da se nalazi kesa u za odlaganje iskorišćenih papirnih ubrusa.

Na ulazu u objekat u kojem se nalazi glasačko mesto, na vidnom mestu ističe se plakat sa informacijama o načinu sprečavanja širenja zarazne bolesti kovid 19, kao i plakat o obaveznom rastojanju između glasača.

Članovi glasačkog odbora koji utvrđuju identitet glasača i rukuju izvodom iz biračkog spiska dužni su da nose zaštitne rukavice koje treba povremeno da dezinfikuju i po mogućnosti, menjaju. Glasač je dužan da privremeno skine zaštitnu masku dok mu se ne utvrdi identitet na osnovu odgovarajućeg identifikacionog dokumenta.

Kako kovid pacijenti glasaju?

Takođe, predviđena su pravila za glasanje van glasačkog mesta. Ukoliko građanin ne može da ode do glasačkog mesta usled karantina zbog zaraze koronavirusom, članovi glasačkog odbora sve radnje za glasanje obavljaju ispred ulaznih vrata stana odnosno kuće u kojoj boravi osoba koja glasa.

Glasač oboleo od korone ne sme da ima direktan kontakt sa glasačkim materijalom i može da glasa isključivo uz pomoć pomagača koji umesto njega preuzima i predaje glasački materijal poverenicima glasačkog odbora, uključujući i odgovarajući identifikacioni dokument, navodi se u uputstvu RIK.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town