Politika

Crta: Vlada, Krizni štab i RIK da se hitno izjasne o uslovima i merama za referendum

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/01/2022

-

15:23

Crta: Vlada, Krizni štab i RIK da se hitno izjasne o uslovima i merama za referendum
Crta: Vlada, Krizni štab i RIK da se hitno izjasne o uslovima i merama za referendum - Copyright Logo

veličina teksta

Aa Aa

Posmatračka misija Crte uputila je poziv Vladi Republike Srbije, Kriznom štabu za suzbijanje zarazne bolesti kovid 19 i Republičkoj izbornoj komisiji da se hitno i nedvosmisleno izjasne o uslovima i merama za održavanje referenduma 16. januara, s obzirom na drastičan porast broja zaraženih koji se evidentira poslednjih dana, saopštili su iz Crte.

"Verujemo da briga za zdravlje građana mora da bude apsolutni prioritet i zato je neophodno da se građanima garantuje bezbedno okruženje u kojem mogu da iskoriste svoje biračko pravo", stoji u saopštenju.

Kako navode iz Crte "ujedno žele da budu krajnje odgovorni prema više stotina građana, članova građanske posmatračke misije, koji bi trebalo da budu raspoređeni na glasačkim mestima na dan referenduma".

"Znamo da nismo ni kompetentni, ni pozvani da donosimo procenu epidemiološke situacije i zato zahtevamo od nadležnih državnih organa da s punom odgovornošću iznesu jasan stav o tome u kojoj meri glasanje predstavlja rizik za javno zdravlje i kakve će mere zaštite preduzeti", naglašavaju iz Crte.

Dodaju i da će stav i preporuke nadležnih organa uzeti u obzir pri donošenju konačne odluke o tome da li će posmatrati predstojeći referendum.

Iz Crte podsećaju i da će se građani na referendumu izjašnjavati na više od 8.000 glasačkih mesta 16. januara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija