Politika

Obradović i Stanić za i protiv referenduma u emisiji Euronews veče: Šta se i zašto menja u Ustavu Srbije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/12/2021

-

22:12

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Za dve nedelje građani Srbije izaći će na referendum kako bi glasali o promenama Ustav, ali istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je više onih koji ne znaju šta se menja u Ustavu od onih koji su upoznati sa promenama. 

Gosti emisije Euronews veče Miloš Stanić, član radne grupe za promenu Ustava i Boško Obradović, predsednik pokreta Dveri, nisu se saglasili o razlozima za promenenu Ustava, legitimnosti Skupštine Srbije i dilemi da li bi usvajanje amandmana značilo da će pravosuđe biti potpuno oslobođeno političkog uticaja. 

Obradović smatra da Ustav iz 2006. godine ima svoje mane, ali da je dobar i pitanje je da li ga treba menjati. 

"Da li ga menjamo jer smo se mi međusobno saglasili da ga treba menjati ili nam je naloženo iz Brisela, odnosno menjamo ga po diktatu EU i Venecijanske komisije. Srpski ustav nije na prodaju i ne možemo ga menjati zato što nam to nalaže neko na nekom putu Srbije ka EU koji ne postoji, jer su evropske integracije zamrle", rekao je Obradović.

Stanić je odgovorio Obradoviću da pomenuti Ustav nije dobar, što su ocenili domaći i strani stručnjaci u oblasti prava. 

"Jedina dobra stvar tog Ustava je zaštita teritorijalnog integriteta i suveriniteta Srbije stavljanjem Kosova u preambulu. Da budemo precizni zbog građana, po Ustavu iz 2006. godine, Narodna Skupština je birala sudije na probni mandat na predlog Viskog saveta sudstva, a inače taj probni mandat ne postoji nigde. On je sramota za ustavno pravo u našoj zemlji, mi smo ga amandmanom uklonili", objasnio je Stanić.

Lider pokreta Dveri, zagovara predlog da se na referendumu zaokruži NE. On je istakao da u javnosti nije postojala debata za i protiv, što je, kako kaže, osnovna demokratska kategorija svakog referenduma - imati dve strane.  

"Odluku o promeni Ustava pokrenula je jednopartijska Skupština bez opozicije, dva puta  je menjan Zakon o referendumu i to dva meseca pre referenduma, što je primer nedemokratske prakse. Sve govori da se ovo želi nametnuti građanima Srbije bez javne rasprave, to je dovoljan razlog da ovaj referendum bude poništen ili odložen za vreme posle izbora i da u nekom budućem skupštinskom sazivu pokrenemo debatu da li su nam i kakve ustavne promene potrebne", rekao je Obradović.

Euronews/Printscreen

Boško Obradović

On je ocenio da će promena Ustava omogućiti ionako "korumpiranom pravosuđu da sami sebe biraju bez ičije kontrole". 

"Do sada su se sudije birali izabrani narodni predstavnici u Narodnoj Skupštini, izvršna vlast može uticati na izbor sudija i tužioca, al ne može da ih natera da ne rade po zakonu, da budu korumpirani i služe vladajućem režimu. Sada dobijamo jednu maglu, dosad smo znali kako se biraju, i da se o tome vodi rasprava i diskutuje pred očima javnosti. Sada ulazimo u sivu zonu u kojoj ne znamo kako će se birati sudije i tužioci. To je gore rešenje nego postojeće", kazao je Obradović.

Miloš Stanić, doktor ustavnog prava i član radne grupe koja je predložila promenu, delimično se složio sa Obradovićem da javne rasprave o promeni Ustava nije bilo.

"Dobro je da vide građani kad se susretnu politika i nauka, politika ume da iskoristi tu maglu o kojoj Obradović priča, a moj zadataka je da je podignem i razbijem svaku sumnju u ono što on i deo političke javnosti priča. Logično mi je što se političari protive ovakvim ustavnim amandmanima, jasno je svima da time gube deo kolača, ali cilj ovih admandmana je da se odvoji sudstvo od politike i ko dobronamerno čita ove amandmane, videće da se njima to i potiže", objasnio je Stanić.  

Stanić kaže da je Srbija zemlja koja je privržena evropskim principima i vrednostima. 

Ovakva praksa, dodao je, postoji u svim istočno-evropskim zemljama, u Portugalu, Italiji, dok nemački i francuski model ne može da se primeni u Srbiji.

Euronews/Printscreen

Miloš Stanić

Obradović je u jednom trenutku pitao Stanića koga predstavlja i odakle mu podrška za to što radi, i konstatovao da je u pitanju "jedna zakulisna struktura koja zajedno sa vlašću menja Ustav Srbije". 

"Imamo korumpiranu vlast i korumpirano pravosuđe, i sad oni treba da biraju sudije i tužioce, pa to ne može da izađe na dobro nikako. Zakonom o referendumu je ukinut cenzus, odnosno obaveza da uspe ako izađe 50 odsto birača. Šta to znači, da se Ustav jedne države može menjati ako jedan birač izađe na referendum? Da li ćemo sa 10 odsto građana menjati Ustav Srbije? Ako se to tako dozvoli sada, da li će sledeći put na taj način da izbace preambulu o Kososvu i uvedu obaveznu vakcinaciju ili stalne kovid propusnoice, Rio Tinto? Sve ovo govori kako ova vlast po nalozima Brisela pokušava da nam nešto nametne. Nemojte da me zasmejavate da nema uticaja EU, vlast je prizanala da sve ovo radi zbog evrointegracija. Ovo se radi pod uticajem iz Brisela", istakao je Obradović.

Stanić je istakao da je važno da stručna tela biraju sudije i da Brisel nije incirao ustavne promene.

"Ne stvara se država u državi, kada je rečeno da parlament kontroliše izbor sudija. Danas u praksi i teoriji parlamenti se nazivaju 'velike pričaonice', nisu ono što su bili početkom 19. i 20. veka. Parlament ima svoju ulogu, ali izvršna vlast je vodeća", poručio je Stanić.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija