Politika

Dačić: Delegacija evroparlamentaraca 27. januara stiže u Beograd

Komentari

Autor: Tanjug

29/12/2021

-

13:48

Dačić: Delegacija evroparlamentaraca 27. januara stiže u Beograd
Ivica Dačić - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić najavio je danas da će delegacija evroposlanika u sastavu Tanja Fajon i Vladimir Bilčik doći u Beograd 27.januara. Dačić je ocenio da je veliki rezultat skupštine uspešan Međustranački dijalog, koji je započet još u prošlom sazivu.

Navodeći da su pojedine političke stranke bojkotovale izbore, Dačić je kazao da je, s druge strane, parlament pokazao fleksibilnost i uložio u velike napore kada je reč o dijalogu.

Dačić je podsetio da stranke poput Stranke slobode i pravde Dragana Ðilasa i Narodne stranke Vuka Jeremića nisu želele da učestvuju u dijalogu i ocenio da je to više bila stvar njihove predizborne strategije.

On je pozvao građane da podrže ustavne promene, navodeći da nema nastavka evropskih integracija bez otklanjanja problema vezanih za pravosuđe.

"Ne postoji razlog da se poziva protiv referenduma"

Zbog toga je ta tema jako važna, rekao je Dačić i ocenio da je pogrešan pristup onih koji pozivaju da se glasa protiv da se ne bi podržala vlast.

"Ne postoji razlog da se poziva protiv referenduma, to je od interesa za građane", poručio je Dačić na konferenciji za novinare u skupštini i dodao da ustavne promene nisu "prazan papir", pa da svako može da doda šta hoće.

On je još jednom rekao da se Ustav menja samo u delu pravosuđa.

"Kakva preambula, to su laži, bildovanje političkih mišića za predstojeće izbore. To nema nikakve veze sa referendumom. Neki procenjuju da bi tako oslabili vlast ako se glasa protiv", rekao je Dačić.

Kako je dodao, ako ne uspe referendum, skupština će nastaviti da bira sudije i tužioce.

Tokom jesenjeg zasedanja skupština je 30. novembra dvotrećinskom većinom od ukupnog broja narodnih poslanika usvojila i akt o promeni Ustava, donela ustavni zakon za sprovođenje akta, usvojila predlog odluke o raspisivanju referenduma.

"Time se došlo do realizacije nečega o čemu se govori već 15-tak godina u Srbiji. Stvaraju se osnove da se otkloni osnovna primedba koja je ometala dalji tok reformi u oblasti vladavine prava i nezavisnosti pravosuđa i evropskih integracija", rekao je Dačić.

Kako je naveo, to su bile i reči evropskih institucija, ukazujući da baš zbog toga nekada u malo oštrijem tonu nego što bi trebalo traži da evropske institucije budu glasnije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija